Even een spoedcursus Argentinië

Woensdagavond 22.00 uur, de halve finale tegen Argentinië. Een kleine spoedcursus om het duel goed voorbereid te kijken.

Voetballiefhebber of niet, iedereen kent natuurlijk Lionel Messi. En ook die andere Argentijnse voetbalgrootheid, Diego Maradona, is wereldberoemd. Maar waar staat het Zuid-Amerikaanse land nog meer om bekend?

Om dicht bij huis te blijven beginnen we met Máxima Zorreguieta, die zich sinds een jaar koningin van Nederland mag noemen en de populariteit van de Oranjes een enorme boost heeft gegeven. Grote vraag is natuurlijk voor wie ze woensdag is. Voor het land van haar sportgekke man, of stiekem toch voor haar vaderland?

Om even bij bekende Argentijnse vrouwen te blijven. De beroemdste is misschien wel Eva Perón, echtgenote van de voormalige Argentijnse president Juan Perón. Koosnaam Evita. Het Argentijnse volk liep met haar weg, ook vanwege haar liefdadigheidswerk, en dat deed de machtspositie van haar man bepaald geen kwaad.

Wat Evita ondanks haar populariteit niet lukte, kreeg een andere voormalige Argentijnse first lady wel voor elkaar. Cristina Kirchner volgde haar man, Néstor Kirchner, op als president en is dat nog steeds.

Verder denk je bij Argentinië natuurlijk automatisch aan de tango, de sensuele dans die het land prestige geeft. Niet voor niets werd de WK-bal van Adidas in 1978, toen Nederland de finale verloor van gastland Argentinië, vernoemd naar de vermaarde dans. Niemand minder dan steracteur Al Pacino himself doet de tango als blinde eer aan in de film Scent of a Woman.

En dan is Argentinië natuurlijk het land van de grote boerderijen: haciendas. En van de vruchtbare vlaktes van de pampa’s in de noordelijke helft van het land en de spectaculaire bergruggen van de Andes in het westen. En – last but not least – het is het land van schrijver en dichter Jorge Luis Borges.

Maar helaas staat Argentinië ook bekend om minder florissante dingen. Denk aan de militaire dictatuur onder Jorge Videla in de tweede helft van de jaren zeventig. Voor cabaretier Freek de Jonge was dat destijds reden genoeg om in Nederland op te roepen tot een boycot van het WK in 1978: een protestactie onder de naam ‘Bloed aan de Paal’. En laten we ook niet vergeten dat Argentinië in 2001 wereldnieuws was door een schuldencrisis.

Maar het voetbalmaffe land presteerde wel iets wat Nederland nog nooit lukte. Wereldkampioen worden, twee keer zelfs.

    • Pieter de Vries