Egypte verhoogt prijzen voor energie, bier en sigaretten fors

Egypte kan zich de kostbare subsidies voor gas en benzine niet meer permitteren. Vooral de armen voelen de gevolgen.

De Egyptische regering heeft drastische prijsverhogingen doorgevoerd voor brandstof en andere producten. Vooral de prijzen van benzine, diesel en gas gaan fors omhoog. Ook elektriciteit, alcohol en sigaretten delen in de klappen.

De meest drastische prijsstijging komt er voor gas. Dat gaat met liefst 175 procent omhoog. Taxi’s in Egypte rijden bijna allemaal op gas. De afgelopen dagen waren er dan ook protestacties van boze taxichauffeurs.

Brandstof is opmerkelijk goedkoop in Egypte. De goedkoopste benzine (octaangehalte 80) kostte tevoren 0.9 pond (9 eurocent) per liter; dat wordt nu 1,6 pond (16 eurocent).

De prijzen waren zo laag dankzij een subsidiesysteem dat handenvol geld kost: een derde van de begroting gaat op aan subsidies voor brandstof, elektriciteit en voedsel.

Opeenvolgende regimes hebben geprobeerd om het subsidiesysteem te hervormen. Maar de angst voor straatprotest heeft serieuze maatregelen altijd in de weg gestaan.

De laatste maatregel levert een besparing van 44 miljard pond (4,4 miljard euro) op waardoor de energiesubsidies teruggebracht zijn tot zo’n 100 miljard pond (10 miljard euro).

Sisi had tijdens zijn campagne duidelijk gemaakt dat de Egyptenaren offers zouden moeten brengen. Maar hij had ook beloofd dat de besparingen niet de armsten zouden treffen. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoededrempel.

Critici zeggen dat de maatregel juist wel de armen treft: de goedkope benzine stijgt immers meer dan de duurdere soorten. Ook wordt opgemerkt dat er geen begeleidende maatregelen zijn getroffen om de klap te verzachten.

De prijs voor sigaretten en alcohol gaat eveneens omhoog: bier wordt liefst 200 procent duurder. Elektriciteit wordt dubbel zo duur maar dit wordt geleidelijk doorgevoerd over een periode van vijf jaar.