Duurdere wijn

De accijnzen op sigaretten, bier en wijn in Egypte zijn met maximaal 200 procent verhoogd. Gisteren kondigde de nieuwe president Abdel-Fattah al-Sisi daavoor een decreet af, de laatste in een serie van maatregelen tegen het oplopende begrotingstekort. Sigaretten worden 20 tot 30 cent duurder. Zaterdag werden de brandstofprijzen al explosief verhoogd. De afgelopen drie jaar kwam het begrotingstekort uit op zo’n twaalf procent. Al-Sisi heeft gezegd de economie er weer bovenop te willen helpen. In Egypte leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Tegelijkertijd slokken subsidies op voedsel en energie een kwart van de staatskas op. Tornen aan die steun heeft geen Egyptische leider desondanks nog echt gedurfd. Al-Sisi zei gisteren dat de maatregelen die hij nu treft „vijftig jaar te laat” komen.

    • Ap