Witte Huis laat niets los over dubbelspion in Duitsland

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis. Foto AP / Jacquelyn Martin

De vriendschap tussen Duitsland en de VS staat zwaar onder druk nu er een spion ontmaskerd is die informatie zou hebben doorgespeeld aan de CIA. Het Witte Huis reageerde vanavond: ja, het is op de hoogte van de arrestatie van de 31-jarige man, maar wil niet zeggen of de berichten kloppen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Duitse politie twee dagen eerder een man heeft aangehouden die ervan wordt verdacht ruim tweehonderd documenten te hebben verkocht aan een Amerikaanse veiligheidsdienst – volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung aan de CIA. Enkele documenten zouden gaan over het Duitse onderzoek naar de manier waarop de Amerikaanse NSA volgens klokkenluider Edward Snowden jarenlang in Duitsland heeft gespioneerd, en onder andere de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afluisterde.

‘Het is nu wel een keer genoeg geweest’

Daarop volgden harde verwijten van Duitse kant:

  • Bondspresident Joachim Gauck noemde het gisteravond in een tv-interview “een spel met onze vriendschap”. Hij zei: “Het is nu wel een keer genoeg geweest.”
  • Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei, ook op televisie: “Ik verwacht nu snel een eenduidige reactie van de Amerikaanse regering.”
  • En Merkel, vanochtend tijdens haar bezoek aan China: “Als dit waar is, gaat dit lijnrecht in tegen wat partners zouden moeten doen.”

De woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, wilde vanavond niet inhoudelijk reageren. Het is volgens hem “een zaak voor de inlichtingendiensten, die onderzocht wordt door de Duitse justitie. Ik ben niet in de positie om erop te reageren.”

Gevraagd naar een reactie op Merkels woorden, zei hij: “Er is ons veel aan gelegen om deze kwestie met de Duitsers op gepaste wijze op te lossen.”

Spion mailde documenten via Gmail

De Duitse dubbelspion werd ontmaskerd door een e-mail aan het Russische consulaat in München. De e-mail, met vertrouwelijke documenten, werd verstuurd vanaf een Gmail-adres, die belandde in het schepnet van het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. De BfV probeerde met een nep-e-mail zijn identiteit te achterhalen, maar dat mislukte. Via de onderschepte documenten kon daarna echter alsnog worden achterhaald wie erachter zat. De man zou hebben bekend voor de VS te werken.