Dus toch: een nieuw Pink Floyd-album. Wat valt er te verwachten?

Polly Samson, de vrouw van David Gilmour, zei dus niet zomaar wat toen ze zaterdag plotsklaps een nieuw album van Pink Floyd aankondigde – het eerste in twintig jaar tijd. Vandaag bevestigde een woordvoerder dat The Endless River in oktober verschijnt. Maar wat kunnen we ervan verwachten?

Deze heren, maar dan zonder de tweede en de vierde van links, maakten na twintig jaar weer een album.
Deze heren, maar dan zonder de tweede en de vierde van links, maakten na twintig jaar weer een album. Foto AFP / John McHugh

Polly Samson, de vrouw van David Gilmour, zei dus niet zomaar wat toen ze zaterdag plotsklaps een nieuw album van Pink Floyd aankondigde - het eerste in twintig jaar tijd. Vandaag bevestigde een woordvoerder dat The Endless River in oktober verschijnt. Maar wat kunnen we ervan verwachten?

Eerst Pink Floyd in het kort: in 1965 opgericht en onder creatief leider Syd Barrett een band die psychedelische muziek maakte, zoals eerste single ‘Arnold Layne’. Barrett ging echter aan drugs en (daarmee samenhangende) psychotische stoornissen ten onder, waarna Roger Waters en David Gilmour de muzikale richting bepaalden. Midden jaren zeventig leverde dat klassiek geworden albums op als Dark Side of the Moon en Wish You Were Here. Waters zorgde voor weer een nieuwe richting met zijn ideeën voor filmische, ambitieuze conceptalbums zoals The Wall. Na The Final Cut (1983) verliet hij de band omdat de samenwerking met Gilmour niet meer liep. Het laatste album onder Gilmours leiding was The Division Bell, uit 1994. Daarna viel de band stil.

Pink Floyd onder Barrett. De eerste single: ‘Arnold Layne’

Pink Floyd onder Gilmour en Waters. Van Dark Side of the Moon: ‘The Great Gig in the Sky’

Pink Floyd onder Waters. Van The Wall: ‘Another Brick in the Wall’

En nu dus: The Endless River. Gebaseerd op sessies uit ‘93 en ‘94, de periode waarin The Division Bell werd opgenomen. Volgens Polly Samson, die het nieuws van het nieuwe album zaterdag via Twitter naar buiten bracht, is het “de zwanenzang” van keyboardspeler Rick Wright, die in 2008 op 65-jarige overleed aan de gevolgen van kanker.

Twitter avatar PollySamson Polly Samson Btw Pink Floyd album out in October is called “The Endless River”. Based on 1994 sessions is Rick Wright’s swansong and very beautiful.

Het idee was destijds om de sessies, instrumentale ambient-nummers, uit te brengen onder de titel The Big Spliff. Dat gebeurde echter niet en de opnames belandden op de plank. Drummer Nick Mason zei tien jaar geleden in zijn boek Inside Out dat de muziek te vergelijken was met die van ambient-band The Orb.

Het bekendste nummer van The Orb, Little Fluffy Clouds:

Vorig jaar en dit jaar maakte Gilmour er met verschillende gastmuzikanten The Endless River van - dus mét vocalen. Durga McBroom, die jarenlang achtergrondzangeres van de band was bij optredens, zei bovendien op haar Facebook-pagina dat ze op “enkele nummers” zingt.

Wat valt er verder al los te peuteren? Nou, onderstaande kan een voorproefje zijn. Een instrumentaal stuk muziek dat in 1994 voor aanvang van concerten van de band te horen was. Opgenomen in dezelfde periode dus, en het voldoet aan de muzikale beschrijving van wat The Big Spliff zou zijn geworden. Is dit het basismateriaal waar het aanstaande album uit voortgekomen is?

De titel is overigens een verwijzing naar het laatste nummer van het laatste album, uit 1994. Dat was ‘High Hopes’ en Gilmour zingt daar:

The grass was greener
The light was brighter
The taste was sweeter
The nights of wonder
With friends surrounded
The dawn mist glowing
The water flowing
The endless river

Ten slotte: het zal veel fans teleurstellen, maar Roger Waters is niet betrokken bij deze comeback. In 2005 traden de (voormalige) kemphanen nog samen op op Live 8, wat de geruchten deed aanzwellen dat hij en Gilmour samen weer aan nieuw materiaal zouden werken.

Zo ver is het nog niet - maar wie weet wat Polly Samson binnenkort allemaal nog twittert.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat The Final Cut uit 1992 was. Dat was onjuist: daar had 1983 moeten staan. Het is gecorrigeerd.