Doorstart 250 crèches Estro, 130 andere staan nog te koop

Zo’n 250 van de 380 vestigingen van het failliete kinderopvangbedrijf Estro maken een doorstart onder de naam Smallsteps. Nederlands grootste crèche-exploitant komt in handen van de Britse investeerder HIG Capital. Ongeveer 2.600 van de 3.600 werknemers kunnen op deze manier hun baan behouden, heeft curator Wouter Jongepier afgelopen weekend laten weten. Ongeveer 26.000 kinderen kunnen bij hun huidige opvang blijven.

„Dat is in deze omstandigheden de minst slechte uitkomst voor zowel de schuldeisers, de kinderen, hun ouders als en het personeel”, aldus de curator. De 130 locaties die geen deel uitmaken van de nieuwe organisatie blijven tot eind deze maand open. Ouders krijgen hulp bij het vinden van een alternatief in de buurt.

De curator liet zaterdag weten dat hij zal proberen zoveel mogelijk vestigingen elders onder te brengen. Hij wil ze in een cluster voegen of als op zichzelf staande bedrijven verkopen. „Hoe meer werkgelegenheid er op die manier behouden wordt, hoe beter”, zegt Jongepier.

Voor geïnteresseerden is een ‘virtuele dataroom’ geopend waar alle informatie over het bedrijf te vinden is. Volgens de curator hebben zich inmiddels verschillende partijen gemeld. De Estro groep, voorheen Catalpa geheten, krimpt razendsnel; het bedrijf lijdt al jaren verlies. Dat zou te maken hebben met de sterk gedaalde vraag naar kinderopvang. Ouders doen minder een beroep op commerciële kinderopvangorganisaties als gevolg van bezuinigingen op fiscale vergoedingen.

Maar dat is niet de belangrijkste oorzaak van de problemen. Toen Estro vier jaar geleden voor rond 500 miljoen euro gekocht werd door de Amerikaanse investeerder Providence, werd de organisatie overladen met leningen. In 2012 werd het bedrijf doorverkocht aan KKR en Bayside Capital.