Een mooi einde

Nederland 2, 20.25-21.00 uur

Documentairemaker Ireen van Ditzhuyzen wil mensen laten praten over dementie. Het is een moeilijk onderwerp, heeft ze gemerkt. Voor oudere stellen onderling, voor huisartsen met patiënten en voor kinderen met hun ouders. De korte documentaire Een mooi einde spreekt vooral mensen rond de 50 aan, zei de tv-maker zaterdag in deze krant, mensen met kwetsbare ouders.

Van Ditzhuyzen (72) houdt zich al jaren bezig met dementie. Begin jaren negentig maakte ze het met een Nipkowschijf bekroonde drieluik Vergeten. Vorig jaar presenteerde ze de tweedelige documentaire DementieEnDan, tijdens de gelijknamige campagne in september. Hoe gaan mensen om met een dementerende partner? Wat is de beste woonvorm? Wat is nog mogelijk?

Een mooi einde is min of meer een vervolg op DementieEnDan, en toont de dilemma’s van het echtpaar Brinkman. Hij lijdt aan Alzheimer, zij heeft fysieke problemen. Ze willen een waardig levenseinde, maar wat is dat precies en op welk moment moeten ze daarvoor kiezen? Gesprekken met hun kinderen, arts en dominee tonen hoe moeilijk die vragen zijn. Van Ditshuyzen koos opnieuw voor mensen die in staat zijn hun gevoelens en twijfels goed te verwoorden.