Dit brengen andere media vandaag

Hitzum. Friese paarden bij zonsopkomst. ANP CATRINUS VAN DER VEEN. Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Voetballers zonder contract

Terwijl alle Nederlandse kranten vandaag uitpakken met de ‘briljante’ en ‘meesterlijke’ Louis van Gaal en onze nieuwe nationale held Tim Krul, neemt het FD een kijkje aan de onderkant van het betaalde voetbal. In de eerste aflevering van een nieuwe serie zit de krant in de dug-out van Almere City Stadion naast de 27-jarige middenvelder Luciano Dompig - een voetballer zonder contract.

Dompig speelt deze zomer bij Team VVCS, een team met een stuk of twintig werkeloze voetballers die - onder leiding van trainer Hans van Arum (ook zonder contract) - allemaal hopen uiteindelijk weer aan de bak te komen bij een profploeg. Op kosten van de spelersvakbond doorlopen de voetballers een trainingskamp, oefenwedstrijden en een afsluitend toernooi. Het doel: indruk maken op eventuele scouts.

De voetballers, die allemaal een recent profverleden hebben, rekenen overigens niet op een aanbieding van FC Barcelona. Een club in de tweede klasse van België of Schotland waar een salaris van 2 tot 3 duizend euro bruto per maand verdiend kan worden, is al voldoende. Voor middenvelder Dompig ligt de droom in Italië. De Serie A. Al staat hij overal voor open.

Concurrentie voor de Roemeense vrachtwagenchauffeur

Ze worden steeds exotischer, aldus de Telegraaf over de nationaliteit van de Oost-Europese chauffeurs die in toenemende mate de internationale ritten van Nederlandse transportbedrijven overnemen. FNV Bondgenoten hield gisteren een grote enquête-actie langs de Nederlandse snelwegen en kwam naast de ‘bekende’ chauffeurs uit Polen, Roemenië en Bulgarije, ook tientallen Moldaviërs, Oekraïners en Macedoniërs achter het stuur tegen.

De nieuwe, opkomende groep chauffeurs is volgens de krant een geduchte concurrent voor de Oost-Europeanen die hier al langer rijden. Een Moldaviër verdient namelijk 1300 euro per maand, zijn Roemeense collega 1500 euro.

Omdat de Moldaviërs, Oekraïners en Macedoniërs niet uit een EU-land komen, hebben ze een vergunning nodig om hier te mogen werken. Volgens een enquêteur is dit vaak een werkvergunning uit Polen. Hoe ze daar aan komen, weet de enquêteur niet. “Dat laten we de Poolse bond uitzoeken.”

Zoeken naar de Nike Air Max Albert Heijn

700 euro voor een paar sneakers met een beschadigde hiel en een neus die loslaat, sneakerfreak Matthijs (18) heeft het er graag voor over. Zijn nieuwe paar Nike Air Max Amsterdam, dat tien jaar eerder in de winkel 150 euro heeft gekost, is namelijk een collector’s item en wordt online ook voor 1500 euro aangeboden.

De Volkskrant duikt vandaag in de wereld van de online sneakercommunity waar vooral tweedehands schoenen van Nike populair en veel geld waard zijn. Dit komt omdat de fabrikant erg handig is in het exclusief en gewild houden van de door hun uitgebrachte modellen. Nike haalt een populaire sneaker bijvoorbeeld uit de handel om ze een jaar later in veel kleinere oplage opnieuw uit te brengen.

De meest gewilde sneaker is de Nike Air Max Albert Heijn van Piet ‘Parra’ Jansen waarvan maar 24 paar bestaat. Jansen had het ontwerp van zijn schoen in 2005 op de kleuren van een Albert Heijn-tasje gebaseerd. Toen de supermarktketen opeens andere kleuren ging gebruiken, stopte hij de productie. De schoen is nu zo exclusief dat het de duurste Nike Air Max wordt genoemd.

    • Anke Meijer