‘CDA, GroenLinks en PvdA moeten banen schrappen’

Foto ANP/ Martijn Beekman

Veel politieke partijen moeten bezuinigen. Vooral het CDA, GroenLinks en de PvdA grijpen fors in. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van eigen onderzoek naar de jaarrekeningen van de partijen.

Bij de partijen verdwijnen tientallen banen om de financiën gezond te maken. Zo wil de PvdA het aantal voltijdsbanen op het hoofdbureau terugschroeven van 53,1 tot 42 in 2017. GroenLinks heeft ruim 930.000 euro bezuinigd op personeelskosten en partijactiviteiten terwijl het CDA met een ‘kleine harde kern’ gaat werken. Hoeveel banen er verdwijnen is nog niet duidelijk.

Politiek verliezen is geld verliezen

Volgens het FD leidt politiek verlies tot financieel verlies. Partijen die het daarentegen goed doen bij verkiezingen boekten het afgelopen jaar ook goede financiële resultaten. Zo boekten VVD en D66 een winst van respectievelijk 1,4 en 1,1 miljoen euro.

In het verkiezingsloze jaar 2013 hebben alle partijen overigens geld opzij kunnen leggen. Daardoor stonden ze er eind 2013 beter voor dan eind 2012.

Van oudsher leunen partijen financieel op de bijdragen van hun leden en subsidies van de overheid. Subsidie wordt verleend op basis van het aantal leden en het aantal behaalde zetels.

In het onderzoek is de PVV niet meegenomen. De partij van Geert Wilders weigert al jaren haar financiële gegevens aan de krant te verstrekken. (Novum)