België verliest, maar iedereen blijft positief

Echt nodig leek de verliespartij tegen Argentinië niet. De Belgen waren niet kansloos. Maar kritiek is er niet.

Het is mooi geweest, maar in de toekomst wordt het nog veel mooier. Die conclusie uit Het Laatste Nieuws was dit weekeinde veelzeggend voor de positieve teneur rond het verlies van België tegen Argentinië. In de Vlaamse krant worden nog eens „tien redenen voor optimisme” gegeven.

De Belgische media waren het er over eens dat het verlies niet eens nodig was geweest, maar desondanks overheerst het optimisme voor de toekomst. Van zure reacties was geen sprake. Opmerkelijk, want velen verwachtten vooraf dat de ploeg juist op dit WK al had kunnen pieken. Dat gevoel leefde ook bij de selectie, zo verwoordde aanvoerder Vincent Kompany een dag na de nederlaag. „We hebben een heel ambitieuze groep, die ook na de trainingen vaak over tactiek sprak. Ik zal eerlijk zijn en toegeven dat we hier in Brazilië toch over de finale spraken. We waren echt zeker dat we Argentinië zouden verslaan.” Net als de kranten denkt ook de verdediger dat België een mooie toekomst tegemoet gaat. „Dit wereldkampioenschap is een enorm goede leerschool voor jonge spelers en op een volgend toernooi zullen ze ook wat rustiger zijn. Deze ploeg zal sterker worden, ik denk dat we de wedstrijd tegen Argentinië over vier jaar niet verliezen.”

Het positivisme rondom de Belgische nationale ploeg lijkt dan ook vooral te zijn ingegeven door de snelle groei die het in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Joeri Vlemings van Het Laatste Nieuws ziet dat de verwachtingen daarom minder hooggespannen waren. „Voor de Rode Duivels ligt het allemaal wat anders dan voor Nederland, omdat het al twaalf jaar geleden is dat wij er bij waren op een groot voetbaltoernooi. Wij zijn dus sneller tevreden als we de laatste acht halen, ook al is de intrinsieke kwaliteit van België op dit moment beter dan die van Nederland.”

Vlemings denkt ook dat de hype rondom het Belgische elftal bijdraagt aan het positieve gevoel dat nu in België overheerst. „We zitten in België ook wel in een ongelooflijke, nooit geziene Rode Duivels-hype, met dank aan de sterke kwalificatieronde, het uitstekende marketingapparaat van de Belgische voetbalbond en ook de media die er gretig (en terecht) op inspelen. Overal grote schermen, spiegelhoesjes op de wagen, vlaggen en hoedjes. Voor een keertje zelfs méér dan in Nederland.”

Ook bondscoach Marc Wilmots keek snel na de verliespartij vooruit. Naar het Europese Kampioenschap in 2016 in Frankrijk. „Mijn ambitie is om daar de halve finales te bereiken. Met deze generatie moet je ambitieus durven te zijn, al ben ik ook realistisch en weet ik dat het allemaal snel kan gaan.” Volgens Wilmots was vooral het vroege doelpunt van Argentinië Higuaín noodlottig voor het Belgische team. „Ze konden daardoor nog meer naar achter leunen. Argentinië was zeker niet beter.”

Hoewel de sfeer nu optimistisch is, werd hier en daar met een kritisch oog teruggekeken op de prestaties van de Rode Duivels. Logisch vindt journalist Vlemings. „Al met al heeft België ondermaats gepresteerd. Met het talent dat ze hebben, zouden ze zeker de halve finales gehaald moeten hebben.” Aanleiding voor een feestelijke intocht van de ploeg is het halen van de kwartfinale niet. „Op voorhand had niemand gedacht dat we dit zouden bereiken, maar we zijn toch niet voldaan”, aldus Wilmots. „Ik wil dan ook geen parade door Brussel. We zijn nog geen kampioen.”

    • Arthur Renard