Almaty, Beijing en Oslo kandidaten Winterspelen 2022

De meest recente Olympische Winterspelen werden gehouden in februari van dit jaar in het Russische Sotsji. Foto ANP / Jerry Lampen

De steden Almaty (Kazachstan), Beijing (China) en Oslo (Noorwegen) zijn kandidaat om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag bekendgemaakt.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei tijdens een persconferentie:

“Het IOC is blij om te zien dat alle drie de steden een totaal andere benadering hebben gekozen om de Winterspelen te organiseren. Dit geeft het IOC de gelegenheid om te kiezen tussen verschillende bids, plannen, benaderingen en budgetten.”

De drie steden moeten hun uiteindelijke idee januari volgend jaar indienen, schrijft persbureau AP. Vervolgens zullen alle IOC-leden op 31 juli 2015 in Kuala Lumpur de stad kiezen die de spelen mag organiseren.

Stockholm (Zweden), Krakow (Polen) en Lviv (Oekraïne) waren in eerste instantie ook kandidaat, maar trokken laten hun kandidatuur weer in. Stockholm trok zich terug nadat parlementariërs weigerden financieel garant te staan. In Polen was 70 procent van het volk tegen de kandidatuur en Oekraïne trok haar kandidaatschap in vanwege de onrust in het land.

Correctie 13:55 - In een eerdere versie van dit bericht werd de Kazachstaanse stad ‘Alma-Ata’ genoemd. Dat is niet correct, de stad heet sinds 1994 Almaty.

    • Nando Kasteleijn