Aanslagen in Kenia zijn politiek beladen

Bij twee aanslagen langs de Keniase kust zijn gisterochtend zeker 22 inwoners omgekomen. De aanval vond plaats in dezelfde regio waar drie weken geleden de Somalische terreurgroep Al Shabaab ruim 60 mensen vermoordde. Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, de autoriteiten zeggen dat leden van de Keniase oppositie achter de aanslagen zitten.

De eerste aanslag was in het dorpje Hindi, vlak bij het historische en toeristische eiland Lamu. Verder zuidwaarts in het gehucht Gamba werd het politiebureau aangevallen. De aanvallers lieten een schoolbord achter waarop stond geschreven: ‘Raila is adequaat. Weg met Uhuru’. Raila Odinga is de leider van de oppositie, Uhuru Kenyatta de president.

Vicepresident William Ruto beschuldigde de oppositie van Raila Odinga een hand in de aanslagen te hebben. De politie wees een beschuldigende vinger naar de MRC, een groep die streeft naar afscheiding van de kuststrook. De aanslagen vonden plaats aan de vooravond van een geplande massabijeenkomst van de oppositie in Nairobi tegen de regering.