Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

020, vergeet het. De huldiging van Oranje vieren we in Rotterdam

Vier jaar geleden, nadat Oranje de WK-finale van Spanje had verloren, werd het Nederlands elftal gehuldigd in de Amsterdamse grachten.
Vier jaar geleden, nadat Oranje de WK-finale van Spanje had verloren, werd het Nederlands elftal gehuldigd in de Amsterdamse grachten. Foto ANP / Robin Utrecht

Lang werd Oranje gedomineerd door Ajax. Nu is het eerder een veredeld Feyenoord. Als het Nederlands Elftal het WK wint, hoort de huldiging dus in Rotterdam, vindt Merlijn Kerkhof.

Het moet wel heel gek lopen wil het Nederlands Elftal niet de WK-finale halen. Nederland speelt uitstekend, terwijl het dolende Argentinië van Lionel Messi dit toernooi niet langer dan een kwartier heeft kunnen overtuigen. In de finale wacht Brazilië of Duitsland. Kunnen we hebben.

We moeten daarom ernstig rekening houden met een volksfeest. De voorbereidingen daarvoor kunnen niet wachten tot vlak voor de eindstrijd. Dus moeten we ons nu afvragen: waar gaan we dit feestje vieren?

In 1988 kreeg het Nederlands Elftal een rondvaart door Amsterdam. Dat werd een drama: woonboten liepen schade op door springende supporters en mensen werden platgedrukt op het Museumplein. Ook vier jaar geleden, toen Nederland de finale verloor van Spanje, werden de spelers in de hoofdstad onthaald. Als het aan voetbalbond KNVB ligt, doen we het gewoon weer in Amsterdam.

Maar dit jaar zou dat ongepast zijn. Waar het Nederlands Elftal jarenlang werd gedomineerd door een kliek (ex-)spelers van Ajax, kleurt Oranje nu groen-wit, de kleuren van de vlag van Rotterdam. Oranje is een veredeld Feyenoord. Die huldiging hoort dus in de Maasstad.

Elf spelers Oranje hebben band met Feyenoord

Vijf spelers uit de selectie – Janmaat, Martins Indi, Kongolo, Clasie en De Vrij – komen van Feyenoord. Dan zijn er nog zes spelers met een verleden bij die club: Vlaar, De Guzman, Wijnaldum, Fer, Kuijt. En natuurlijk de aanvoerder: sterspeler Robin van Persie. Elf (ex-)Feyenoorders dus in totaal – dat is de halve selectie. Ajax levert slechts drie spelers. Vier droegen er in het verleden het Ajaxtenue.

Maar, hoor ik u denken, de bondscoach dan? Louis van Gaal, een geboren Amsterdammer? Kan wel zijn, maar hij beleefde zijn hoogtijdagen als voetballer in Rotterdam-West, bij Sparta, waar hij samenspeelde met zijn huidige assistent Danny Blind.

Dat Oranje zo Rotterdams is, is de erkenning voor het werk van de jeugdopleiding van Feyenoord. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van talenten. Omdat de club er financieel slecht voor stond, kon ze niet anders. Dit jaar eindigde Feyenoord als tweede in de competitie. Maar of dat wordt geëvenaard is de vraag: door het succesvolle WK zullen belangrijke spelers vertrekken. Een leegloop betekent dat een titelfeest er volgend jaar waarschijnlijk wéér niet in zit.

Willen deze jongens nog worden toegezongen op het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel, dan moet dat deze maand gebeuren. Met de Oranjeselectie.

Comfortabel juichen op brede avenues

Voor de supporters biedt Rotterdam tal van voordelen ten opzichte van Amsterdam. Brede avenues waar het comfortabel juichen is (het bombardement van 1940 heeft voor wat Lebensraum gezorgd) in plaats van smalle grachten vol afgedankte bakfietsen. Een rondvaart behoort ook tot de opties. Op een olietanker. Bij grootse prestaties hoort een boot van formaat.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei tegen stadstelevisiezender AT5 dat hij er niets voor voelt de huldiging af te staan. Voor zijn stad is het citymarketing: de beelden van een feestende oranje menigte zullen de wereld over gaan. Met het argument ‘Amsterdam is nu eenmaal de hoofdstad’ is de discussie wat hem betreft gesloten. Maar Amsterdam mag dan de hoofdstad zijn, met drie betaald-voetbalclubs én de Kuip als mooiste voetbaltempel is Rotterdam de onbetwiste voetbalhoofdstad van Nederland.

Voor dit WK was het de bedoeling dat de fontein op het Rotterdamse Hofplein oranje zou kleuren. Dat wilde niet zo lukken: ondanks ingrepen heeft het water eerder een roestige champagnekleur. Met al die feestvierende supporters na de winst op 13 juli zal het water zuiver oranje zijn.

De woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb liet al weten open te staan voor een huldiging. En terecht. De WK-winst wordt dankzij de grote Feyenoord-afvaardiging een Rotterdams feestje. Dat hoort in Rotterdam te worden gevierd.

Merlijn Kerkhof is redacteur van nrc.next.