Verdachte van moord op Israëlische tieners opgepakt - ook arrestaties ‘wraakmoord’

De Israëlische oproerpolitie probeert de orde te bewaren in de Israëlische stad Ar'Ara, waar gisteren rellen uitbraken met Palestijnse betogers. Foto AFP / Jack Guez

Israël heeft een verdachte opgepakt van de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners. De man is volgens het Israëlische leger vannacht aangehouden in Hebron. Dat melden Israëlische media.

De Israëlische autoriteiten lieten eerder weten twee bekende Hamas-leden van de ontvoering te verdenken. Het leger liet in het midden of de arrestant een van die twee hoofdverdachten is.

De twee Hamas-kopstukken, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh, zijn niet meer gezien sinds de ontvoering van de tieners. Dinsdag doorzocht het leger het huis van Abu Aisheh in Hebron, dat op de Westelijke Jordaanoever ligt.

Deze week laaide het Israëlisch- Palestijnse conflict weer hevig op. Op de vondst van de dode Israëlische tieners volgden een luide roep om wraak en militaire operaties tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, vanwaar projectielen op Israël werden afgevuurd.

In Oost-Jeruzalem sloeg de vlam in de pan na de vondst van een gedode Palestijnse tiener. Bij zijn begrafenis, vrijdagmiddag, braken opnieuw stevige rellen uit.

Zes arrestaties in ‘wraakmoord’

Update 12.58 uur: De Israëlische politie heeft zes mensen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op de Palestijnse tiener. Volgens een bron bij de Israëlische autoriteiten gaan de onderzoekers er vanuit dat dat de moord ‘nationalistisch’ gemotiveerd is. Israël verdenkt joodse extremisten ervan dat ze de 16-jarige jongen levend hebben verbrand.

Veel Palestijnen zien de moord als wraak voor de dood van de drie ontvoerde Israëlische tieners.

Onze correspondent was in de Palestijnse stad Hebron, waar Israël de huizen van de mogelijke daders heeft verwoest. Lees hier haar reportage (€): Toen sloegen ze ons huis kapot

    • Marije Willems