Vaarwel papieren treinkaartje, en wat de week verder interessant maakt

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Vaarwel. Het vertrouwde gele papieren treinkaartje met zilveren randje is niet meer. Vanaf woensdag kunnen reizigers bij de NS alleen nog maar met hun OV-chipkaart reizen. Of met een “eenmalige chipkaart” - gewoon een treinkaartje maar dan met chip - waarvoor de NS een toeslag van een euro rekent.

2. De grootste bloemenveiling ter wereld FloraHolland houdt donderdag een ledenvergadering, de tweede in korte tijd. Het bedrijf leed vorig jaar ruim 7 miljoen euro verlies en wil dat zijn bloemenleveranciers mee helpen de slechte resultaten op te vangen. Vooralsnog zonder succes. Nu probeert de directie het opnieuw.

3. Kan je in Litouwen straks ook met euro’s betalen? Dinsdag beslist Europa of de toetreding van het Oost-Europese land tot de eurozone definitief wordt goedgekeurd.

4. Het zijn de eerste cijfers van Ballast Nedam onder leiding van nieuwe topman Erik van der Noordaa, maandag. Dit is wat hij moet doen om het bouwbedrijf weer goed te laten draaien.

5. Indonesië kiest woensdag een nieuwe president. Joko ‘Jokowi’ Widodo, nu gouverneur van Jakarta, is de grootste kanshebber. Zijn rivaal Prabowo Subianto is volgens de peilingen bezig aan een sterke comeback. Buitenlandse investeerders hopen op een overwinning van Jokowi - hij heeft een reputatie als corruptiebestrijder en hervormer.

6. Hoeveel Nederlandse bedrijven redden het afgelopen maand niet? Het CBS maakt vrijdag het aantal faillissementen bekend.

7. Tot dinsdag kun je solliciteren op het burgemeesterschap van Groningen - dus sollicitatiebrieven op maandag inleveren. Oud-burgemeester Peter Rehwinkel diende anderhalf jaar voor het verlopen van zijn ambtstermijn zijn ontslag in, en dus is de stad op zoek naar een nieuwe burgervader. Wat dat oplevert? Ruim 9.500 euro bruto per maand.

    • Annemarie Sterk