Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Tour voorbij voor Mark Cavendish

Cavendish gisteren na zijn zelf veroorzaakte val.
Cavendish gisteren na zijn zelf veroorzaakte val. Foto AFP / Jeff Pachoud

Mark Cavendish gaat de sprintetappe met finish voor Buckingham Palace morgen niet meer meemaken. Hij gaat vandaag niet meer van start in de tweede etappe van de Tour de France. De Britse renner heeft na zijn val in de openingsrit te veel last van zijn rechterschouder.

Cavendish hield aan de val in de massasprint, die hij zelf veroorzaakte, een schouder uit de kom en scheurtjes in zijn rechterschouder over. Er werden geen breuken geconstateerd, maar de blessure is te ernstig om de Tour te hervatten.

Volgens Cavendish, “zwaar teleurgesteld”, is de kans groot dat hij nog onder het mes moet. “Helaas ben ik een paar weken uitgeschakeld”, zegt hij in een verklaring.

Cavendish zei gisteren meteen na koers dat de valpartij zijn schuld was.

“Ik zal persoonlijk mijn excuses aanbieden aan Simon Gerrans zodra ik de kans krijg. Ik was bezig om een gat te vinden dat er niet was. Ik wilde winnen vandaag, ik voelde me echt sterk en kon in een geweldige positie beginnen aan de sprint dankzij de ongelooflijke inspanningen van mijn team. Sorry aan alle fans die ons kwamen aanmoedigen. Het was echt ongelooflijk.”

“Wat mij betreft sturen ze Cavendish direct naar huis”, reageerde oud-wielrenner Danny Nelissen gisteren bij Radio Tour de France. “Vorig jaar haalde hij ook al zo’n stunt uit met Tom Veelers. Dat hij nu geblesseerd is, dat is zijn verdiende loon.”

Cavendish licht zijn vertrek uit de Tour later vanmiddag toe, meldt zijn ploeg Omega Pharma – Quick-Step:

Twitter avatar opqscyclingteam OPQS Cycling Team Cavendish will speak with the media at the team bus before the start. #OPQS #TDF

Bekijk de sprint terug: