Teeven: asielzoekers dreigen op boten en in tenten terecht te komen

Vluchtelingen voeren bij de Tweede Kamer actie tegen het asielbeleid van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. ANP / Bart Maat

Als de huidige instroom van asielzoekers aanhoudt, dan is het onvermijdelijk dat mensen over een aantal weken of maanden in hotelboten worden geplaatst. Als die optie is uitgeput worden mogelijk tentenpaviljoens ingezet, zei Fred Teeven vanavond in Nieuwsuur.

“Er staat enorme druk op, we moeten twee asielzoekerscentra per week openen als het niet snel genoeg gaat. We hebben gemeenten gevraagd meer en sneller woningen te leveren, maar gaat niet snel genoeg.”

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) sloeg zes weken geleden alarm, vooral over de toestroom van Eritreeërs. Om asielzoekers op te vangen zijn de afgelopen tijd oude kazernes en voormalige gevangenissen geopend. Als de uitstroom uit de asielzoekerscentra naar woningen stagneert, dan dreigt ‘ophoping’, zei Teeven.

Volgens Teeven zijn veel gemeenten bereid een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te faciliteren, maar in sommige gevallen is sprake van weerstand en gebrek aan draagvlak. (Novum)