Van der V. en gemeente Amersfoort komen niet nader tot elkaar

Twee weken geleden: buurtbewoners protesteren tegen Sytze van de V. Burgemeester Lucas Bolsius neemt handtekeningen aan van de bewoners en gaat met ze in gesprek. ANP / Jeroen Jumelet

Amersfoort wil nog altijd dat de pedoseksueel Sytze van der V. ergens anders gaat wonen. Gesprekken over een tijdelijke andere locatie zijn weliswaar niet zinvol vanwege de voorwaarden die Van der V. stelt, meldt de gemeente vandaag, maar er is “bereidheid te blijven zoeken naar een oplossing”.

Van der V. woont nu boven een kinderopvang, maar de gemeente heeft geen mogelijkheden om hem te dwingen om weg te gaan. Amersfoort wil het beeld rechtzetten dat het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Lucas Bolsius (CDA) - die inmiddels een conflict heeft met Van der V. - zich erbij hebben neergelegd dat Van der V.’s huidige huisvesting permanent is.

“Dit beeld klopt niet. In de ogen van de driehoek was en is zijn woonlocatie niet geschikt”, schrijft de gemeente op haar website. Van der V. zou moeten verkassen ‘met het oog op zijn eigen veiligheid gezien de spanningen in de wijk’.

‘gemeente liegt’

Van der V. vond in mei een woning in Amersfoort, meldde Bolsius twee weken geleden. Niet alle buurtbewoners bleken hiervan gecharmeerd. Een deel heeft een aantal keren gedemonstreerd om uiting te geven aan de onvrede.

De pedoseksueel, die lange tijd moeite had een woning te vinden, beticht de gemeente van leugens. Hij weerspreekt op zijn weblog dat met de autoriteiten is gesproken over een tijdelijke oplossing, maar heeft mails online gezet waaruit zou blijken dat alleen over een duurzame oplossing is gemaild. (Novum)