Al-Sisi komt met nog hogere accijnzen, maatregel ’50 jaar te laat’

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft vandaag middels een decreet de accijns op sigaretten, bier en wijn verhoogd. De beslissing is onderdeel van een reeks maatregelen die tot doel hebben het gigantische begrotingstekort van Egypte omlaag te brengen.

Lang leve Egypte, zegt de verkiezingsposter van Al-Sisi in mei, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen die Al-Sisi met grote meerderheid van de stemmen zou winnen. AP / Nariman El-Mofty

In Egypte zijn de accijnzen op sigaretten, bier en wijn middels een decreet van Abdel-Fattah al-Sisi verhoogd met maximaal 200 procent. De stijging is de laatste in een serie van maatregelen tegen het oplopende begrotingstekort.

Sigaretten worden – afhankelijk van het merk - zo’n 20 tot 30 cent duurder, meldt AP. Het decreet voorziet echter ook in de verdubbeling van een reeds doorgevoerde verhoging van de accijns op bier waardoor de totale verhoging uitkomt op 200 procent. De belasting op wijn gaat nu met 150 procent omhoog.

Gisteren werden de brandstofprijzen al explosief verhoogd. De afgelopen drie jaar kwam het begrotingstekort uit op zo’n twaalf procent. Al-Sisi heeft gezegd de kwakkelende economie met stevige maatregelen er weer bovenop te willen helpen.

In Egypte leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Tegelijkertijd slokken de subsidies die Egyptenaren al jaren genieten op voedsel en energie een kwart van de staatskas op. Tornen aan die steun is iets wat geen Egyptische leider echt heeft gedurfd, maar El-Sissi zei vandaag dat de maatregelen die hij nu treft “vijftig jaar te laat” komen.

    • Jules Seegers