Oranje vandaag - het Nederlands elftal the day after Costa Rica

Fantastisch. En nu op naar de Argentijnen. ANP-EPA / Ali Haider

Wat er vandaag gebeurde? Gewoon. Nagenieten van die ondraaglijke spanning en alles goedmakende voldoening van vannacht. Het is de dag na de plaatsing bij de beste vier landen van de hele wereld. Brazilië, Argentinië, Duitsland en wij. Oranje. Dit is wat u moet weten van vandaag.

De binnen- maar vooral buitenlandse media tuimelden over elkaar heen om iets te zeggen over De Wissel. Eindelijk, na Euro 2004 heeft het begrip De Wissel niet langer die kloterige nasmaak van Dick Advocaat die Arjen Robben naar de kant haalt en zo de Tsjechen voorbij het Nederlands elftal helpt. Nee. De Wissel zal vanaf nu zijn de “geniale” ingreep van Louis van Gaal die Tim Krul naar voren schuift om de halve finales van het WK 2014 te bereiken:

Twitter avatar MattHirsch08 Matthew Hirsch The mind games from Van Gaal last night was brilliant. Krul isn’t specialist penalty saver. But the sub made Costa Roca think he was

Krul onsportief? I like!

Maar niet iedereen was blij met Krul. Zo vonden sommigen dat hij misschien wel een fatsoensgrens overschreed in zijn psychologische oorlogsvoering met de Costa Ricaanse penaltynemers. Grant Wahl van Sports Illustrated:

Twitter avatar GrantWahl Grant Wahl Can’t believe referee is allowing Krul’s unsportsmanlike behavior here.

En Nick Miller van The Guardian schreef er zelfs een heel verhaal over dat eigenlijk is terug te brengen tot: Krul balanceerde succesvol tussen wat geslepen zijn en valsspelen. Bij de BBC zaten gelukkig mannen naar ons leeuwenhart. Alan Shearer en Rio ferdinand gaven Tim krul een dikke “I like”.

Vanavond eerste training richting Argentinië

Ondertussen is de selectie stoïcijns verdergegaan en wordt toegewerkt naar Argentinië. Vannacht kwamen de mannen van Van Gaal - de mannen waar hij zó blij mee is - terug in Rio en vanavond werkten ze een uitlooptraining af.

Dat gebeurde zonder Ron Vlaar, die gisteren een tik op zijn knie kreeg. Hoe zwaar de blessure is en of zijn meespelen in de halve finale tegen Argentinië in het geding komt, is onduidelijk. Nigel de Jong en Leroy Fer trainden apart van de groep. De Jong was nu alweer met de bal bezig en onderging een intensieve training.

Voor de rest ondergingen de mannen van Louis van Gaal een relatief rustige training. De basisspelers beperkten zich tot wat rek- en strekoefeningen terwijl de reserves onder het toeziend oog van Van Gaal een uitgebreidere training afwerkten.

Tim Krul en Jasper Cillessen schoven eerder vandaag aan voor een persconferentie. De basiskeeper bood nog even excuses aan voor z’n primaire reactie na De Wissel. De ander lichtte nog eens toe hoe het was om zo in te vallen en zijn psychologische oorlogsvoering:

“Het is gewoon heel duidelijk voor mij. Ik heb alles binnen m’n mogelijkheden gedaan om die jongens [de Costa Ricanen, red.] af te leiden. Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ik wist waar ze gingen schieten. Geen gekke dingen gedaan of geroepen.”

Morgen is het dan alweer vliegen naar São Paulo, waar ‘s avonds besloten getraind zal worden. Oranje heeft dan nog de volledige dinsdag én de woensdag tot aan 17.00 uur plaatselijke tijd om bij te komen van dat lange gevecht met Costa Rica. Overigens is de Arena de São Paulo net als de Arena Fonte Nova gisteren bekend terrein voor Nederland. De gewonnen groepswedstrijd tegen Chili werd namelijk ook daar gespeeld.

Twitter avatar InfostradaLive Infostrada Sports Most scoring opportunities 2014 World Cup: #NED 21, #GER 19, #BEL 16, #FRA 15, #ARG 14, #BRA 13.

Is Di María erbij?

De Argentijnen hebben nog geen uitsluitsel gegeven over de inzetbaarheid van Angel Di Maria. De gevaarlijke vleugelspits van Real Madrid viel gisteren tegen België uit en het zou gaan om een gescheurde dijbeenspier of hamstring. Maar nog niks is zeker. Datzelfde geldt voor de status van de geblesseerde Sergio Agüero.

Dan Diego Maradona, voor wat het waard is, met zijn inzichten in de halve finale van zijn Argentinië: Pluisje vindt La Albiceleste favoriet.

En dan verder nog…

  • De Braziliaanse bond heeft de FIFA gevraagd Thiago Silva’s schorsing voor de halve finale tegen Duitsland in te trekken.
  • Twee arbiters die op dit WK actief zijn geweest zouden verdachte zijn (geweest) van match fixing. De FIFA kwam er te laat achter.
  • Frank Snoeks werd inderdaad gebeld tijdens de wedstrijd. Hij mag toch de finale doen, Jeroen Grueter doet woensdag de halve finale van Oranje.

Tenslotte de tweets van onze jongens

Twitter avatar Persie_Official Robin van Persie So proud of this team!! Game by game FOCUS
#Oranje http://t.co/3D8c6DqR7E
Twitter avatar NDJ_Official Nigel de Jong And yet again, our determination made us reach the semi final! Compliments 2 Costa Rica. Now on 2 the next one 🔶🔶 http://t.co/3B1RCSENPU
Twitter avatar KJ_Huntelaar Klaas Jan Huntelaar Trots! Maar nog niet trots genoeg! #DutchLions #Oranje #OranjeBoven # http://t.co/fAZw1cF0rd
Twitter avatar RonVlaar4 Ron Vlaar Can not describe what I feel! So proud of the team, the effort, unbelievable. Semi finals now! #Believe #NedCos #WorldCup2014 #Brazil
Twitter avatar BlindDaley Daley Blind Wat een pot weer! Verdiende zege! Weer laten zien dat we 1 team zijn en 1 doel hebben! #Oranje #Teamspirit #WK2014 #nevergiveup
Twitter avatar MemphisDepay22 Memphis First a great game by Jasper Cillessen and then this guy. Unbelievable @TimKrul http://t.co/BJysrdKpHx
Twitter avatar TimKrul Tim Krul Words can’t describe how proud I am to be part of this team and this fantastic journey.. #WorldCup2014 #Last4 http://t.co/63pWNTtVhf
    • Jules Seegers