Nederlandse terreurverdachte opgepakt in Portugal

Reuters / Khalil Ashawi

De Portugese autoriteiten hebben donderdag een 29-jarige man met de Nederlandse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

De in Angola geboren man zou dit jaar een terreurtraining hebben gevolgd in Syrië. Hij is uitgebreid ondervraagd en mede vanwege een hoog vluchtrisico in een cel gezet, melden Portugese media vandaag.

De Nederlander was begin dit jaar in Syrië geweest voor een training en werd sindsdien gevolgd door geheime diensten. Hij zou tegen de rechter-commissaris hebben toegegeven dat hij op een oefenterrein voor radicale islamisten is geweest.

De Angolese Nederlander had een Turks stempel in zijn paspoort. Turkije is de poort voor honderden jonge Europeanen die zich bij de Syrische rebellen voegen om tegen president Bashar Assad te strijden.

De man bevond zich zonder geldige papieren op de luchthaven van Lissabon en had een groot mes bij zich. Hij werd aangehouden in de buurt van een vliegtuig van de Angolese luchtvaartmaatschappij TAAG, dat donderdag naar de Angolese hoofdstad Luanda zou vliegen. (Novum)