Tech

Last van chatstress? Zes tips om je leven makkelijker te maken

Foto iStock

Hoe kom ik van mijn schoonfamilie af die via WhatsApp dagelijks bakken onzin over me uitstort, vraagt een lezeres. Ze zou het liefst ongemerkt uit de WhatsApp-groep verdwijnen, maar is bang dat dat verkeerd wordt opgevat. Haar probleem is herkenbaar. Veel mensen klagen over een continue berichtendiarree uit WhatsApp. Als je de telefoon op stil zet lijkt het alsof je een elektrische tandenborstel in je broek hebt zitten.

Chat is the new social, zeggen ze in Silicon Valley. En daarbij hoort de sociale druk van de groep. Chatstress dus. Je raakt verzeild in een WhatsApp-groep die best handig lijkt: de buurtvereniging, het voetbalteam, of de familie die een dagje uit wil plannen. Iedereen heeft iedereen onder handbereik. Ook de lolbroeken die publiek zoeken voor flauwe grappen en melige foto’s. Ook de mensen die niet in de gaten hebben dat hun onderlinge berichten door de hele groep gelezen worden.

Overtreffende trap van chatstress: WeChat

Toch is WhatsApp (500 miljoen gebruikers) een toonbeeld van rust en eenvoud vergeleken met WeChat (355 miljoen gebruikers). In WeChat kun je audio-berichten sturen (wat dacht je van ‘Yo!’), ‘momenten’ delen en boodschappen doen in online-winkels. Of daten: door een keer te schudden krijg je willekeurige nieuwe contacten voorgeschoteld.

Het Chinese WeChat is een bron van inspiratie voor de Amerikaanse techbedrijven. De nieuwe versie van Apples iMessage kan straks ook audio versturen, WhatsApp heeft ook iets zoiets in petto: je kunt er audiogesprekken mee gaan voeren. Ga er maar van uit dat de nieuwe eigenaar, Facebook, WhatsApp veel ‘socialer’ maakt. Ze betaalden niet voor niets 19 miljard dollar.

De chatstress wordt er dus niet minder op. Maar hoe moet je ermee omgaan? Wat is de appiquette?

1. Berichten op Facebook en Twitter kun je ongelezen laten

Niemand die daarover klaagt. Maar appers hebben altijd haast: je kunt zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Komt er geen antwoord, dan voedt dat de onrust: de zender voelt zich genegeerd. Schakel die ‘laatst gezien’-functie dus uit.

2. Wees opgewassen tegen het live-gevoel van WhatsApp

De regel is dat je binnen een paar uur op een bericht reageert. Mooi niet. Als het dringend is bellen of sms’en ze maar.

3. Voeg niet ongevraagd mensen toe aan een groep

En mocht je zelf tegen je zin in een groep belanden, wees dan eerlijk. Zeg dat er mensen zijn die werken en niet tijdens een vergadering getrakteerd willen op rijen emoticons.

4. Geef aan dat je persoonlijke boodschappen het liefst persoonlijk hoort

Vraag groepsleden om hun privégesprekken privé te houden. Get a room. Word in een privégesprek niet zenuwachtig als de melding ‘aan het typen’ in beeld verschijnt, en een bericht van de andere kant vervolgens uitblijft.

5. Schakel de WhatsApp-melding voor groepsgesprekken uit

Dat scheelt een hele hoop getril en gepiep in je broekzak. Bepaal zelf wanneer je je berichten controleert.

6. Besef dat WhatsApp-foto’s heel ergens anders kunnen opduiken

En dan nog één tip voor mensen met een iPhone en een Apple TV. WhatsApp slaat automatisch foto’s op in je telefoon. De iPhone bewaart ze in iCloud, die de beelden vervolgens synchroniseert met alle andere Apple-apparaten. Bijvoorbeeld de Apple TV, die je iCloud-foto’s weer als screensaver gebruikt. Dus zie je in de huiskamer, tussen de vakantiekiekjes, opeens compromitterende foto’s en leuk-bedoelde Photoshop-bewerkingen van je WhatsApp-vrienden verschijnen. Op een 50 inch-scherm, voor het oog van de hele familie, zijn schuine grappen opeens minder leuk. Maar het is wel dé manier om uit de familie-groepsapp gegooid te worden.