Djokovic wint Wimbledon na fraaie finale tegen Federer

Novak Djokovic met een flinke inspanning om de bal te retourneren. AFP / Carl Court

Vijf sets kwamen er aan te pas om de strijd om de Wimbledon-titel van dit jaar te beslechten. Maar uiteindelijk was het toch Novak Djokovic, die de eerste set verloor van Roger Federer, die in Londen de sterkste bleek na twee weken grastennis.

Setstanden: 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4), 5-7, 6-4.

Voor Djokovic is het de tweede keer dat hij Wimbledon wint. De Serviër won eerder in 2011 en verloor vorig jaar de finale van Andy Murray. Aan de andere kant kon Federer op het fraaie aantal van acht titels komen, waarmee hij Pete Sampras voorbij zou steken als succesvolste Wimbledon-speler ooit.

Djokovic leek de wedstrijd al in de vierde set te beslissen, toen hij 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Die opdracht mislukte, aldus persdienst Novum. Twee games later kreeg Djokovic op de service van Federer een wedstrijdpunt. De Zwitser sloeg sterk terug met twee aces en won de game. Hij brak vervolgens de opslagbeurt van Djokovic en dwong een vijfde set af.

Het momentum lag bij Federer, maar op zijn tandvlees vocht Djokovic zich terug. Beide spelers kregen een kans de ander te breken, maar slaagden daar niet in.

De tiende game van de beslissende vijfde set bleek uiteindelijk cruciaal. Djokovic brak Federer en sleepte zo de titel binnen. Als kers op de taart mag de Serviër zich ook de nieuwe nummer een van de wereldranglijst noemen.

    • Jules Seegers