Minstens 29 doden na aanvallen Al-Shabaab op kustplaatsen Kenia

Bij een reeks aanvallen 17 juni op het kustplaatsje Mpeketoni kwamen 49 mensen om het leven. Al-Shabaab eiste de aanslagen op, maar volgens de Keniaanse president Kenyatta zaten lokale politieke groeperingen achter de aanvallen. Foto Reuters / Thomas Mukoya

Bij aanvallen van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab op enkele kustplaatsen in Kenia zijn vannacht zeker 29 doden gevallen. Dat melden de internationale persbureaus op gezag van het Keniaanse Rode Kruis.

Zo’n vijftien Al-Shabaab-strijders vielen in de nacht van zaterdag op zondag het plaatsje Hindi binnen. De overvallers gingen de huizen langs en schoten inwoners dood. In Gamba gebeurde iets soortgelijks.

De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is opgeëist door Al-Shabaab. De radicaalislamitische Somalische beweging heeft wraak gezworen voor het ingrijpen van het Keniaanse leger in het buurland. Kenia is een belangrijke partner van de strijdmacht die de Afrikaanse Unie naar Somalië heeft gestuurd om de Somalische regering te helpen in de confrontatie met Al-Shabaab. Die heeft zich teruggetrokken in het zuiden van het land.

Als vergelding voor de Keniaanse interventie pleegt Al-Shabaab regelmatig aanslagen in Kenia. Vorig jaar september werd het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi aangevallen. Vorige maand werden zestig mensen gedood bij aanvallen op twee kustdorpen.

    • Marije Willems