De media over de zege op Costa Rica: Krul was meesterzet van ‘Louis van Genial’

En weer staan de kranten vol over de ‘gouden pik van Louis van Gaal’. De Telegraaf noemt de ‘nog nooit eerder op een WK vertoonde wissel’ van reservekeeper Tim Krul een ‘meesterzet’ van Van Gaal. Tim Krul was gisteren de held van de avond. Ondanks kans op kans op kans lukte het Oranje niet om

Bild.de

En weer staan de kranten vol over de ‘gouden pik van Louis van Gaal’. De Telegraaf noemt de ‘nog nooit eerder op een WK vertoonde wissel’ van reservekeeper Tim Krul een ‘meesterzet’ van Van Gaal.

Tim Krul was gisteren de held van de avond. Ondanks kans op kans op kans lukte het Oranje niet om in de 120 minuten speeltijd het doel te vinden. Penalty’s dus. Tim Krul, speciaal daarvoor ingebracht, stopte er twee.

‘Tim topper in Thriller’, kopt de Telegraaf op de sportpagina’s. Met de ‘legendarische wissel’ kreeg de ploeg van Van Gaal loon naar werken, want de defensieve Costa Ricanen deden volgens de krant alles behalve voetballen en zouden een aanfluiting zijn geweest bij de beste vier landen van de wereld.

‘Sensatie in Salvador!!!’ kopt de zondageditie van het AD. Na 120 minuten voetballen had Costa Rica volgens AD Sportwereld psychologisch het voordeel. Toch penalty’s. Tim Krul wordt de held van de avond. Maar we zijn gewaarschuwd, schrijft het AD: Messi & co sturen België naar huis.

The Guardian: Louis flikt het weer

Ook The Guardian spreekt van Krul als de ‘miracle sub’.

Verslaggever Owen Gibson:

“With a characteristic flourish, Louis van Gaal did it again. Tim Krul, the Newcastle goalkeeper who had not touched a ball in this World Cup before Van Gaal sent him on for Jasper Cillessen at the end of extra time, was Holland’s hero on a breathless night that broke Costa Rica hearts.”

Tegelijkertijd vraagt sportcommentator Nick Miller zich af: ging Krul niet te ver in zijn intimiderende tactieken richting de tegenspeler? Het is een dunne lijn tussen intimidatie en bedrog, aldus Miller, en Krul flirtte daarmee.

Twitter avatar NickMiller79 Nick Miller There are Dutch people tweeting about me in, as is quite reasonable, Dutch, thus I’m unable to tell if they’re calling me a dick. Unnerving.

BBC: A touch of genius

Commentator en oud-voetballer Kevin Kilbane tegenover BBC Radio 5 live:

“It was an incredible decision from Louis van Gaal. You rarely ever see it in a penalty shootout and it’s a masterstroke really, a touch of genius.

“It would be incredible if he went to Manchester United as a World Cup-winning manager. It is cruel on Costa Rica, but a Netherlands v Argentina semi-final is one we all look forward to.”

Twitter avatar BBCSporf BBC Sporf BRILLIANT: Tim Krul’s penalty mind games vs Costa Rica…he dived the right way on every penalty. http://t.co/EmHBqWqyt8

Bijna 7,5 miljoen kijkers

Naar het kwartfinaleduel keken bijna 7,5 miljoen voetballiefhebbers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Met zeven miljoen kijkers staat de nabeschouwing op de tweede plaats in de lijst van best bekeken programma’s zaterdag. De wedstrijd tussen Argentinië en België, eerder op de avond, zagen ruim 4,2 miljoen mensen.

Tijdens het WK werden de duels van Oranje tegen Chili en Mexico overigens beter bekeken, meldt persbureau Novum. Daar stemden eerder ruim acht miljoen mensen op af.

Lees ons wedstrijdverslag terug: Oranje krijgt Costa Rica niet op de knieën, Tim Krul wel

Voor de liefhebber: een samenvatting van de WK-kwartfinale Nederland - Costa Rica met een uitzinnige Jack van Gelder en Ronald van der Geer.

Lees ook: Oog in oog met Van Gaal. Verslaggever Koen Greven kent Louis van Gaal al zo’n dertig jaar. Een portret van de trainer in vijf ontmoetingen.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven In #NRC van vandaag Louis van Gaal. http://t.co/C5bVhoW3Vu
    • Marije Willems