Geef Sinterklaas een kleur en laat Piet blank zijn

Illustratie: Cyprian Koscielnak

Als we de Sint nu eens gekleurd zouden maken en Piet blank, en de kerstman ook gekleurd, hebben we dan geen aardig compromis? Dan krijg ik toch mijn pakjes.

Multicultureel feest

Heel lang had ik de opvatting dat we ons niets moesten aantrekken van publieke opinies over het sinterklaasfeest. Maar nu verbaast het mij dat er stemmen opgaan om helemaal geen donkere mensen meer mee te laten doen tijdens Sinterklaas. Sterker nog, ik lees zelfs dat Zwarte Piet wit moet worden. Krijgen we dan niet over een paar jaar de vraag waarom we een wit feest in een multiculturele samenleving hebben? Kijk om ons heen, er zijn heel veel soorten mensen. Als Zwarte Piet vervangen moet worden, doe dat dan met mensen uit onze samenleving. Geen schmink meer, maar wel allemaal hetzelfde feestkostuum. Zo ontstaat een feest waarin we laten zien dat we alle culturen accepteren.

Leon Hofland

Verzorgingstaat

Misplaatste reactie

Een beetje goedkoop en misplaatst is de reactie van A.L. de Werker in de krant van 3 juli op het betoog van ds. Couvée (NRC, 30 juni) dat Nederland van een verzorgingsstaat verandert in een wegkijkstaat. Met zijn zoetgevooisde maar diskwalificerende betiteling dat dit een roerende en meeslepende preek is die erg lijkt op een verhaal van SP-voorman Emile Roemer, zet De Werker een retorische tegentoon neer. Hierdoor legitimeert hij zich om niet echt op de kritische inhoud en de fundamentele boodschap in te gaan.

De Werker karikaturiseert de verzorgingsstaat met termen als profiteren, half Nederland en de oude-koe-uit-de-sloot: de WAO. De Werker zwijgt kennelijk liever over de actuele feiten en huidige processen die Couvée signaleert in de samenleving van 2014.

De predikant van de Pauluskerk stipte ook nog het fundamentele belang van gerechtigheid binnen de gehele samenleving aan en deed daarom een appèl aan ieder die nu iets in de melk te brokkelen heeft. Het lijkt wel alsof De Werker dat niet heeft gehoord.

F.M. Boon