Vuurwerk gefilmd met een drone is mooi, maar ook gevaarlijk

Beeld uit de video.
Beeld uit de video.

Je krijgt het er bijna warm van, zo dichtbij komt het vuurwerk in dit filmpje. Een drone vloog tussen de kleurige knallen in Florida door en filmde alles. Het resultaat is betoverend, maar er klinkt ook kritiek: er had van alles mis kunnen gaan.

De lucht en de aarde kleuren zwart, alleen het vuurwerk en de gebouwen geven licht. Dat maakt het vuurwerk des te feestelijker en spectaculairder. Maar zakenblad Forbes noemt het filmen van vuurwerk met drones gevaarlijk en zelfs illegaal.

“Dit is onveilig, omdat de drone in het luchtruim boven het vuurwerk tot een verhoogd risico van gevaarlijk afval leidt (van het vuurwerk of de drone). En dat kan naar beneden vallen in gebieden waar toeschouwers staan. Het kan ook dat vuurwerk botst met de drone waardoor vuurwerk dat nog op de grond staat onbedoeld ontploft. De drone in deze video vloog veilig langs het vuurwerk, maar hoe meer drones de lucht in, hoe groter de kans op botsingen in de lucht. Al deze factoren maken dit een onveilige operatie. Dat er geen explosies plaatsvonden, was puur geluk.”

Dat neemt niet weg dat het ook in Nederland gebeurt. Zo werd het afgelopen jaarwisseling het vuurwerk boven Steenwijkerwold vastgelegd.

Ook over de klanken van Andrea Bocelli op de achtergrond van het filmpje zijn YouTube-gebruikers overigens verdeeld, zo blijkt uit de reacties. De één vindt het kitsch, de ander is onder de indruk. Een enkeling had liever geknal gehoord.