VS ‘bezorgd’ over mishandeling Amerikaanse tiener door Israël

De Verenigde Staten hebben “bezorgd” gereageerd op de arrestatie en mishandeling door de Israëlische autoriteiten van een Amerikaanse tiener. Het zou gaan om een vijftienjarige neef van de Palestijnse tiener die dinsdagavond werd ontvoerd en vermoord.

De Israëlische oproerpolitie tijdens botsingen met Palestijnse demonstranten vandaag, in Ar'ara.
De Israëlische oproerpolitie tijdens botsingen met Palestijnse demonstranten vandaag, in Ar'ara. AP / Oded Balility

De Verenigde Staten hebben “bezorgd” gereageerd op de arrestatie en mishandeling van een Amerikaanse tiener door de Israëlische autoriteiten. Het zou volgens persbureau AFP gaan om een vijftienjarige neef van de Palestijnse tiener die dinsdagavond werd ontvoerd en vermoord.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in ongerustheid te hebben vernomen dat een Amerikaanse tiener is gearresteerd en in de gevangenis “ernstig is mishandeld” door de politie. Het ministerie roept op tot een “snel, transparant en geloofwaardig onderzoek” naar het “buitensporig gebruik van geweld”.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de jongen is vastgehouden in Jeruzalem. Een Amerikaanse diplomaat heeft hem vandaag bezocht. De Israëlische politie wil tegenover AFP niet bevestigen dat het om de neef van de vermoorde Palestijnse tiener gaat. Wel zegt de politie dat hij donderdag gearresteerd werd met vijf anderen Palestijnen. Ze zouden de politie hebben aangevallen en waren gewapend met een katapult.

Op YouTube is een video verschenen waarop te zien is hoe gemaskerde politiemannen op een geboeid, half bewusteloos persoon inslaan.

Palestijnse jongen levend in brand gestoken

De Palestijnse openbaar aanklager meldde vandaag dat de Palestijnse jongen die deze week werd ontvoerd en gedood, levend in brand is gestoken. Dat bleek uit autopsie. Hij zou brandwonden hebben gehad op negentig procent van zijn lichaam.

De 16-jarige jongen werd deze week gevonden in een bos bij zijn huis in het oosten van Jeruzalem. Volgens de Palestijnen is hij gedood door Israëlische extremisten, als wraak voor de dood van drie Israëlische tieners. Zij werden ontvoerd en gedood op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische politie onderzoekt de zaak nog en doet nog geen uitspraken over wie de jongen heeft gedood en waarom.

Spanningen nemen toe

Bij de begrafenis van de Palestijnse jongen, gisteren, braken rellen uit tussen de politie en Palestijnen. Demonstranten gooiden stenen, de politie reageerde met schokgranaten. Ook eerder in de week was het onrustig. Over en weer zijn raketten en granaten afgevuurd. Israël heeft zijn troepenmacht aan de grens met de Gaza-strook versterkt.