Vijf dingen die je moet weten over dé wedstrijd

Tijd en plaats

Nederland speelt vanavond in de kwartfinale van het WK voetbal tegen Costa Rica. De wedstrijd begint om 22.00 uur Nederlandse tijd en wordt gespeeld in Salvador, dat aan de oostkust van Brazilië ligt. Eerder won Oranje in deze miljoenenstad met 5-1 van Spanje. Als Nederland vanavond wint, speelt het woensdagavond in de halve finale tegen Argentinië of België. De weersvoorspelling voor Salvador: 28 graden Celsius, regen en onweer.

De tegenstander

Costa Rica dus, een land met 4,8 miljoen inwoners. De ploeg is de grote verrassing van dit toernooi. Ze werden onverwachts eerste in een zware groep met Engeland, Uruguay en Italië. In de achtste finale versloeg Costa Rica vervolgens Griekenland. Bekendste spelers zijn de spitsen Joel Campbell (22 jaar, staat onder contract bij Arsenal) en Bryan Ruiz (28 jaar, ex-FC Twente en ex-PSV). Zorgen zijn er om de doelman van Costa Rica. Keylor Navas heeft een schouderblessure en ontbrak woensdag op de training.

De tactiek

Er zijn twee spelsystemen waar bondscoach Louis van Gaal voor kan kiezen: 5-3-2 of 4-3-3. De eerste is het verdedigende spelsysteem, met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers. Ideaal om tegenstanders van het scoren af te houden, maar nadeel is dat er weinig kansen worden gecreëerd. Bij het systeem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers ligt de nadruk veel meer op aanvallen. Toen Oranje in de achtste finale tegen Mexico na een 1-0 achterstand omschakelde naar 4-3-3 creëerde de ploeg veel meer kansen. Waar Van Gaal vanavond voor kiest is nog niet duidelijk.

De scheidsrechter

De kwartfinale wordt gefloten door de Oezbeek Ravshan Irmatov (36). Hij is een ervaren scheidsrechter en leidde eerder dit WK de groepsduels Mexico-Kroatië en Duitsland-Verenigde Staten in goede banen. Vier jaar geleden floot hij op het WK de halve finale tussen Nederland en Uruguay. Oranje won met 3-2.

De verwachting

Normaal gesproken zou Nederland van Costa Rica moeten kunnen winnen. Oranje heeft meer ervaring en de Nederlandse internationals spelen in sterkere competities. Maar niks is zeker op dit WK. Elke speeldag is er wel een verrassing. Oranje is ondertussen aan een mooie reeks bezig: van de laatste 25 duels werd er slechts één verloren. Dat was in maart tijdens een oefenwedstrijd in en tegen Frankrijk.