Opinie

Urinevlekken

Youp

Welke zender je ook kijkt: ze zitten er. De voetbalbejaarden. Hees van hun eigen gelijk schudden ze ontstemd hun quasiwijze hoofden waardoor er steeds meer roos op hun schouders dwarrelt. Ze beheersen alle zenders. De publieke en de commerciële. Uitwijken naar de Belg helpt niet. Testbeelden zijn het.

Ze gaan tekeer over romantiek, Hollandse scholen en wel of niet te spelen systemen. Ze proberen de alsmaar winnende bondscoach op oude uitspraken te vangen. De gloriërende Louis, die er in hun door beroepsstaar verblinde ogen eigenlijk niks van kan. Hij is een onhebbelijke eikel waarmee ze allemaal nog een boomgaard appeltjes te schillen hebben en voor wie ze hopen dat hij zo snel mogelijk wordt uitgeschakeld. Als Nederland scoort dan juichen ze niet omdat dat iets voor het gepeupel is, maar als Nederland verliest vrees ik dat ze voor de laatste keer in hun leven met een oerkreet klaarkomen van genot. Louter omdat Louis verliest. Ze bidden op dit moment elke nacht tot de Heilige Johan of hij iets voor ze kan regelen.

Louis moet verliezen. De haat zit zo diep. Een van de bejaarden heeft zelfs een heel boek aan de bondscoach besteed. En dat boek is weer uitgegeven door het vroegere bedrijf van een van de andere oudjes. Een geur van doorgekookte spruitjes walmt uit mijn televisie. Alle pakken moeten nodig naar de stomerij. Er zitten urinevlekken rond de gulp. Ze zien het zelf niet. Wijkzuster, houdt u een oogje in het zeil?

Ik kijk al weken naar één grote omroep MAX op alle zenders en geniet me ondertussen suf van de bondscoach, die zich niet uit zijn dug-out laat lokken. Hij blijft kalm en lacht ze voorlopig met zijn resultaten allemaal vierkant uit. Alleen al voor hem hoop ik dat Nederland wereldkampioen wordt. Dat zou geweldig zijn. En smeek hem om ook dan superieur te blijven zwijgen. Hoop zo dat hij dan niet als een buiten zinnen geraakte führer gaat staan schreeuwen vanaf een balkonnetje, maar dat hij ze vermorzelt met een superieure glimlach.

Al die boze Waldorfjes en Statlers avond aan avond op de televisie. Waarom eigenlijk? Omdat de gemiddelde leeftijd van de kijkers naar dit soort programma’s ver boven de vijftig is? Ik denk het. Alle generaties daaronder kijken uitsluitend naar de wedstrijden en de rest zal ze worst wezen. Zij weten wie Depay is. En Cillessen. En Kuyt. En Van Persie! Maar de namen van die murmelende gebitsprotheses, die in 1978 ook al hun uiterst kritische licht op het WK in Argentinië lieten schijnen, zal ze toch jeuken. Snurk. Snurk. Hupsakee.

Of Nederland wereldkampioen wordt? Voor Louis hoop ik het, maar of het lukt? Er spelen te veel factoren mee. Waar staat de paal? Rensenbrink wordt er na vijfendertig jaar nog steeds over lastiggevallen. Hoe laag ligt de lat? De Chileen Pinilla weet dat na de laatste wedstrijd tegen Brazilië heel goed en heeft dit drama zelfs op zijn lijf laten tatoeëren.

Hij is trouwens een van de weinige voetballers die nog een stukje vel voor een vers plaatje over had. Wat een wandelende stripboeken. En de belangrijkste factor om wel of geen wereldkampioen te worden mogen we absoluut niet vergeten: hoe blind is de scheids? Robben vindt het toch niet raar dat hij in Mexico sinds zondag de bijnaam Hölzenbein heeft? Bij ons thuis lachen we Arjen al jaren uit. Als er iemand bij ons gaat slapen zei hij vroeger: „Ik ga liggen”, maar sinds een jaar of tien roept iedereen steevast: „Ik ga Robben!”

Heerlijke WK tot nu toe. Stel er zelfs steeds mijn vakantie voor uit omdat ik de finale absoluut met mijn vrienden en familie wil kijken. En de bejaarden? Die horen er gewoon bij. Elk dorp heeft zo’n bankje.

Of voetbal oorlog is? Als ik de beet van Suarez vergelijk met het huidige geweld in het Midden-Oosten, dan valt het in Brazilië nogal mee. Waarom gaan ze daar eigenlijk niet voetballen in plaats van dat verschrikkelijke vechten wat ze al jaren doen? Zou zoveel ellende schelen.

Is dat een slecht idee. Nee, absoluut niet. Niet: voetbal = oorlog, maar: voetbal in plaats van oorlog. Waar ze het moeten houden? Er schijnen in Qatar een paar prachtige stadions te staan. En er willen vast wel wat bejaarde tulbanden commentaar geven. Nu al zin in.