Samsom ergert zich aan interne kritiek

PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de nachtelijke stemmingen in de Tweede Kamer. Op de laatste vergaderdag voor de vakantie worden elk jaar nog veel debatten afgerond.
PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de nachtelijke stemmingen in de Tweede Kamer. Op de laatste vergaderdag voor de vakantie worden elk jaar nog veel debatten afgerond. Foto ANP/Martijn Beekman

PvdA-leider Diederik Samsom ergert zich aan kritiek die hij krijgt vanuit zijn eigen partij. Volgens hem levert dat een beeld op van PvdA’ers die ‘met de koppen tegen elkaar staan en dus met de rug naar de kiezer’. Dat zegt hij in een interview met de regionale kranten van De Persdienst.

PvdA-senator Ruud Koole had deze week nog forse kritiek op de partijtop. Hij vindt dat die zich verkeerd opstelt en te veel het kabinet verdedigt. De voormalig partijvoorzitter sprak ook van een ‘vertrouwenscrisis’ die volgens hem niet zomaar goedkomt.

‘Ik verdedig onze idealen’

Samsom zegt in het interview dat hij niet louter het kabinetsbeleid verdedigt:

“Ik verdedig onze idealen. Die zitten voor een groot deel in dit kabinet, anders waren we er niet aan begonnen. Maar niet alles.”

‘Er is een vertrouwensprobleem’

Hij erkent dat er een ‘vertrouwensprobleem’ is. Het vertrouwen ziet hij niet zomaar terugkeren, maar door concrete resultaten te laten zien kan een eerste stap gezet worden:

“Als bij een ouder echtpaar, waarvan de man licht dementeert, over een paar maanden inderdaad een wijkverpleegkundige aanbelt en zegt: wat kan ik voor u doen? Dan kan het vertrouwen terugkomen.”

(Novum)