Rammen voor dat Duitsertje

Tom Veelers zit in de ‘sprinttrein’ van Giant. Hij moet één ding doen: kopman Marcel Kittel lanceren. Maar hij kan ook doorrammen.

Het is best hoor. Akkoord. Helemaal goed. We staan er achter. We begrijpen de logica voor het team en voor alle afzonderlijke renners. Dus wij benadrukken dat het onze volledige steun heeft dat Tom Veelers de sprint aantrekt voor een Duitser. Zelfs voor dat Duitsertje – zie de prachtige documentaire ‘Nieuwe Helden. In het hart van de Tour’ – een ijdele jongeman met gek haar die zich schaamt voor zijn moeder. En zelfs als Tom Veelers in zijn werk voor die Duitser tegen het asfalt wordt geramd door een arrogante Engelsman. (Je begrijpt weer waarom we neutraal waren in de Eerste Wereldoorlog)

Maar wat we hopen is iets anders. Want bij Tom Veelers moeten we altijd aan Jelle Nijdam denken. Die de laatste kilometer zo hard op kop reed dat geen sprinter er nog naast kwam. Dat kan Tom ook. Dus als Veelers zaterdag als eerste Harrogate (op z’n Frans uitspreken!) binnenstormt hoeft hij van ons zijn benen niet stil te houden of andere dienstbare dingen voor Marcel Kittel te doen. Hij mag gewoon doorrammen tot hij geel gekust wordt door de rondemissen.

Tekst Arjen FortuinFoto Bastiaan Heus