‘Ook separatisten in Donetsk verlaten posities’

Het lijkt erop dat regeringstroepen Oost-Oekraïne steeds meer terrein herwinnen. Nadat een groot deel van de rebellen vanmorgen Slavjansk ontvluchtte, komen er nu berichten binnen dat ook pro-Russische separatisten in Donetsk hun posities verlaten.

Gewapende pro-Russische separatisten stappen de bus in. Ze verlaten hun posities in Krematorsk in oost-Oekraïne.
Gewapende pro-Russische separatisten stappen de bus in. Ze verlaten hun posities in Krematorsk in oost-Oekraïne. Reuters / Maxim Zmeyev

Het lijkt erop dat regeringstroepen in Oost-Oekraïne steeds meer terrein herwinnen. Nadat een groot deel van de rebellen vanmorgen Slavjansk ontvluchtte, komen er nu berichten binnen dat ook pro-Russische separatisten in Donetsk hun posities verlaten.

Een leider van de zelfverklaarde Republiek Donetsk, Aleksandr Borodai zei tegen persbureau Interfax dat de “repressieve troepen” van Oekraïne aan “een grootschalig offensief” zijn begonnen. Daardoor hebben gewapende separatisten volgens hem hun posities verlaten. Een andere leider uit Donetsk zegt tegen persbureau AP dat regeringstroepen de stad in “een ruïne” hebben veranderd.

Slavjansk is volgens Oekraïne weer onder controle

President Petro Porosjenko heeft zijn troepen opgeroepen de Oekraïense vlag te hijsen in Slavjansk. Die stad, van zo’n 100.000 inwoners, was sinds begin april onder controle van de rebellen. Ze namen toen regerings- en politiegebouwen in. Momenteel proberen regeringstroepen de laatste rebellen uit de gebouwen te verdrijven. Een bewoner van Slavjansk vertelde aan persbureau AP dat hij vannacht bombardementen hoorde.

Als Slavjansk daadwerkelijk weer is ingenomen door de regering, zou dat een grote overwinning zijn voor het Oekraïense leger. De afgelopen maanden bleek het leger nauwelijks opgewassen tegen de separatisten. Donderdag werd alweer de derde minister van Defensie benoemd sinds het vertrek van de vorige president in februari.