Oekraïne: rebellen zijn Slavjansk samen met hun leider ontvlucht

Een Oekraïense soldaat loopt naar een checkpoint vlakbij Slavjansk.
Een Oekraïense soldaat loopt naar een checkpoint vlakbij Slavjansk. Reuters / Andrew Kravchenko

‘Een groot deel’ van de pro-Russische rebellen die zich ophielden in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk is gevlucht. Onder hen is de belangrijkste leider, zo verklaart de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, vanmorgen op Facebook.

Avakov:

“Vanochtend vroeg meldden onze inlichtingendiensten dat bevelhebber Igor Gilkin, bijgenaamd Strelkov (de schutter), en veel van zijn strijders Slavjansk zijn ontvlucht. Een klein aantal separatisten bleef in verwarring achter.”

Igor Gilkin wordt ervan verdacht in dienst te zijn van Russische inlichtingendiensten. Strelkov richtte gisteren een oproep aan Rusland. Zonder hulp zou Slavjansk snel in de handen van de militaire krachten uit Kiev vallen, aldus Strelkov.

Porosjenko: hijs de nationale vlag

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn leger inmiddels de opdracht gegeven de nationale vlag te hijsen in Slavjansk op de plek waar de separatisten zich tot vandaag ophielden. Het nieuwe hoofd van de gewapende Oekraïense troepen heeft vanochtend tegenover de president bevestigd dat de separatisten onder vuur kwamen te liggen toen zij de linies van het regeringsleger probeerden te doorbreken. Ze verloren een tank en andere gewapende voertuigen. Hierop zouden ze zijn gevlucht, zo schrijft persbureau Reuters

We gaan door tot situatie weer ‘normaal’ is

Slavjansk was sinds april onder controle van separatisten. Het regeringsleger heeft vorige maand al diverse malen de aanval ingezet op separatisten in Slavjansk, en bouwde er een grote troepenmacht op. Eerder al kondigde een onderminister aan dat Oekraïne door zal gaan met de acties totdat de situatie in het oosten weer ‘normaal’ is.

De situatie in het oosten van Oekraïne werd begin vorige maand langzaam aan steeds grimmiger. Een grenspost van Oekraïne werd door honderden opstandelingen bestormd waarbij vijf separatisten gedood zijn. Daarnaast is een helikopter van het leger eind juni neergehaald, ondanks een wapenstilstand, en vielen er meer dan dertig doden bij gevechten rondom Donetsk.