Notaris Blijleven maakte bijna een miljoen over aan ‘Mark Rutte’, Pornhub blinkt uit in gevatte pr

Foto ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Twee jaar celstraf voor heling en witwassen. Die straf kreeg Esselien M. donderdag omdat ze zich voordeed als Mark Rutte en zo bijna een miljoen los peuterde bij notaris Bernard Blijleven. Dit is een longread met het verhaal van de notaris. Waarom maakte hij dat bedrag over?

2. Pornhub, naar eigen zeggen de grootste pornosite ter wereld, blinkt uit in gevatte pr. De laatste truc is het benoemen van een nieuwe creatief directeur via een internationale ontwerpwedstrijd voor ‘veilige’ Pornhubreclames. Marktleider blijf je immers niet door stil te zitten. Zo word je de grootste.

3. Deze week kwam ook het beste nieuws in tijden naar buiten. Volgens jaar daalt de werkloosheid met zo’n 20 procent. Op papier dan, dat blijkt uit de nieuwe truc van minister Asscher. Voortaan wordt één definitie gebruikt om de werkloosheid te bepalen, waardoor de cijfers ook internationaal vergelijkbaar worden en dat pakt gunstig uit.

4. Opschudding in de Nederlandse krantenwereld. De dagbladen van De Persgroep, Wegener en Media Groep Limburg worden dagelijks door vijf miljoen mensen gelezen. Binnenkort komen de kranten van die uitgevers allemaal in handen van één concern. Het Belgisch-Nederlandse krantenbedrijf De Persgroep (van onder meer de Volkskrant) een nieuw bod uitgebracht op de Nederlandse uitgeverijen van Mecom (van onder meer Eindhovens Dagblad). Is dat erg?

5. Gênante momenten voor General Motors dat in de VS een van de grootste terugroepacties van auto’s ooit op gang heeft moeten zetten. NRC Q ontdekte dat ook in Nederland honderden auto’s (Opel GT’s) worden teruggeroepen vanwege problemen met het contactslot. In de VS zorgden dat probleem voor mogelijk 74 doden.

6. Bernard Wientjes -vaak de machtigste man van Nederland genoemd - nam deze week afscheid als voorzitter van VNO-NCW. Bo & Caro waren bij het wisselen van voorzittershamer in het Circustheater in Scheveningen en maakten kennis met de nieuwe voorman Hans de Boer.

7. Het is een beetje de braverik onder de lingerieketens. Een tikje stoffig. Meer steunkousen dan jarretels. Maar het Nederlandse Livera wordt overgenomen door het Franse Groupe Chantelle. Wat moeten de kanten bh’s van Chantelle met de onderbroeken van Livera?

8. En dat is bijbaan nummer 21. Voormalig PvdA-minister Hans Alders trad deze week aan als president-commissaris bij spoorbeheerder ProRail. Dit is zijn cv.

9. Wie is eigenaar van de domeinnamen .wine en vin.? Dat is de inzet van een ruzie tussen wijnboeren en het adresboek van het internet ICANN. Nu een hele rij nieuwe domeinnamen wordt vrijgegeven vrezen wijnboeren voor misbruik. Dat champagne.vin in handen komt van iemand die helemaal geen champagne maakt, bijvoorbeeld.

10. Fitness is de populairste sport van Nederland. Klinkt als een lucratieve business dus. Maar voor veel betrokkenen valt dat door de opmars van ketens tegenwoordig nogal tegen. Zo zijn er meer belangrijke ontwikkelingen op de fitnessmarkt.

    • Camil Driessen