Nederland moet nu feller beginnen

Costa Rica wordt een makkie, dat hoor je vaak. Maar als het Nederlands elftal iets niet moet doen, is het Costa Rica onderschatten. Ik denk ook niet dat het zal gebeuren. De spelers die het WK in 2010 hebben meegemaakt zullen hun medespelers daarvoor waarschuwen. Het allerbelangrijkste is nu dat Nederland alert blijft en zich vooral niet van de wijs laat brengen. Ook niet door de euforie rond de spelersploeg.

Een belangrijke vraag is: wie vervangt de geblesseerde Nigel de Jong? Ik zou het wel weten: Jordy Clasie. Maar met hem moet Nederland wel 4-3-3 gaan spelen. En ik denk niet dat bondscoach Louis van Gaal die stap zal maken.

We moeten 4-3-3 spelen

Ik verwacht dat Nederland tegen Costa Rica uitgaat van 5-3-2 en afhankelijk van de ontwikkeling van de wedstrijd op 4-3-3 zal overstappen. Dat laatste systeem is tot nu toe steeds van doorslaggevende betekenis geweest.

Opvallend tegen Mexico was de keus van Paul Verhaegh voor Daryl Janmaat. Gezien de relatief vroege wissel is het de vraag of Van Gaal tevreden over zijn keus was. Laat ik het zo zeggen: tegen Costa Rica zou ik Janmaat kiezen.

Velen zien de opvallende rol van Dirk Kuijt in de laatste twee wedstrijden als een soort comeback. Ik niet. We weten toch dat hij een allrounder is? Rond Kuijt is altijd discussie geweest. Toen hij van de spits naar de rechtervleugel, en later de linkerflank, werd verplaatst was de kritiek niet mals. Hoe kwam de coach daarbij? Tegen die achtergrond is het opmerkelijk dat de zwervende rol van Kuijt nu door diezelfde criticasters wordt geaccepteerd.

Of Nederland vorderingen heeft gemaakt, vind ik moeilijk te beoordelen. Omdat het spel zo wisselend is. Een slecht begin werd tot nu toe door aanpassing van de speelstijl gecorrigeerd. Steeds weer blijkt dat spelers gedijen als ze in een vertrouwd systeem kunnen voetballen. Dan komt Wesley Sneijder beter tot zijn recht en worden de spitsen meer in het spel betrokken.

Het is simpel: bij weinig balbezit groeit het vertrouwen minder snel. Als Nederland veel in balbezit is, kan het de hele wereld aan. Ik zou graag zien dat Nederland vanaf het begin dominant speelt. Dat proces kan mij eigenlijk niet snel genoeg gaan.