Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Zomergasten wordt zó overschat.

Elke jaar weer duiken ‘de media’ bovenop de hype. Wie gaat het dit jaar presenteren? Wie zijn dit jaar de gasten? Who cares?! Het is gewoon een sleets geworden tv-programma. Vijfentwintig jaar geleden, ja, toen het begon, toen was het briljant. Laten we de moord op John F. Kennedy nog eens terugkijken. Of een aflevering van Wedden dat...? Of de val van de Muur. Toen bestond YouTube nog niet, dus was het leuk om ouwe meuk terug te zien. Er is niks mis met een beetje praten over mooie tv-fragmenten. Maar come on, meer dan dat is het ook niet.

Stelling: Pietendebat? Voer eerst het Kortebroekendebat!

Arjen van Veelen schreef in een van zijn laatste columns dat hij vond dat mannen best een korte broek naar het werk aan mogen. Dat is natuurlijk volslagen idioot. Nee, een man kan niet in korte broek op het werk verschijnen (althans, niet als het een kantoorbaan betreft), en ook niet op slippers. Arjen van Veelen vond het stom dat er weinig goede argumenten in de kortebroekendiscussie waren. Dat kan zo zijn, maar net als in de zwartepietendiscussie doen argumenten er niet toe. Het is gewoon: de man doet geen korte broek aan naar kantoor.

Stelling: Het is de NS gelukt!

Wie reist er dagelijks met de trein? Vingers omhoog graag. En wie is tevreden met de ov-chipkaart? Ook vingers omhoog graag. Alles wordt lastiger met die kutkaart. Overstappen, want je moet in- en uitchecken. Een station binnenlopen, want ja, die klote-incheckpaaltjes staan soms op de gekste plekken verdekt opgesteld. Een beetje anoniem blijven, want blijkbaar moet iedereen kunnen zien waar je reist. En vanaf woensdag kunnen we ook geen losse papieren kaartjes meer kopen. De dag die je wist dat zou komen, ja. Maar de tactiek van de NS is wel een slimme: slechte plannen gewoon keihard doorbeuken. De reizigers hebben toch geen keus.

Stelling: Toeristen in eigen land zijn een zegen.

Ze lopen weliswaar continu in de weg, ze snappen geen zak van de ov-chipkaart en dat ze niet kunnen betalen met hun creditcard in de Albert Heijn. Maar ze zien wel de mooiste stukjes van ons land. Zij gaan op rondvaarten, zij bezoeken oud-Hollandsche stadjes, zij beklimmen de Dom, zij gaan langs bij de bloemenveiling. Zij wijzen ons, kortom, op de rijkheid en schoonheid van ons land. Waarom doen wij die dingen eigenlijk nooit zelf?

Stelling: Mooi weer is een slechte zaak.

Er wordt met deze temperaturen te veel gebarbecued in tuinen, terrassen, parken en het strand. Lekker op je balkon in de zon zitten? Met die grijze walm van de buren zeker? Lekker in het park in het gras zitten? Tussen die aluminium wegwerpbarbecuetjes en de lege flesjes? Het wordt tijd voor barbecueregulering.

Stelling: Het gevaar van de duivel wordt vaak onderschat.

Ook door priesters. Dat zei pater Francesco Bamonte in onze favoriete krant L'Osservatore Romano (de Vaticaanbode, zeg maar). Wat is er gebeurd? De Rooms-Katholieke Kerk heeft de Internationale Vereniging van Exorcisten een officiële status gegeven. 250 priesters uit dertig landen mogen voortaan met pauselijke goedkeuring demonen uitdrijven. Je wacht natuurlijk op het moment dat hier een stevige mening wordt geponeerd, maar helaas. Hebben we niet.

Stelling: Zo doen we iets tegen het overschot aan illegale kinderen.

Kinderpardon, kinderpardon: links Nederland denkt de vergrijzing tegen te kunnen gaan door illegale kinderen een Nederlands paspoort te geven. Heel aardig, maar we kunnen die kids beter naar een land sturen waar ze écht nodig zijn: Iran. Daar dalen de geboortecijfers zo hard dat de overheid een bonus belooft bij een vijfde baby. De pardonkiddo’s kunnen in Iran die leegte opvullen.

Stelling: ISIS is van harte welkom in Holland.

Hopelijk worden dan eindelijk de Hoogheemraadschappen afgeschaft. We snakken ook naar de gunstige roamingtarieven in het Eurokalifaat.

enPeter Leijten