Leuk, zo’n WK-pooltje, denkt de fiscus

Het valt al niet mee, het winnen van zo’n WK-pooltje op het werk. Costa Rica in de kwartfinales bijvoorbeeld, vanavond tegen Nederland, wie had dat voorspeld? En als je dan wint, moet je over het prijzengeld ook nog belasting betalen, schreef De Telegraaf deze week.

Alles bij elkaar kan het om flinke bedragen gaan. Volgens onderzoek van ING zouden Nederlanders samen 38 miljoen euro in WK-pools hebben ingelegd. De fiscus zou dus flink kunnen vangen. Want ondanks alle deskundigheid van de deelnemers ziet de Belastingdienst de WK-pools gewoon als kansspelletjes. En dus moet er over geldprijzen boven de 454 euro kansspelbelasting (29 procent) worden betaald.

„Schandalig”, zegt Theo Kingma, eigenaar van Eric’s café in Dokkum. In zijn kroeg doen 89 mensen mee aan de WK-pool. De eerste prijs bedraagt 534 euro. Dat is dus hoger dan de grens die de fiscus stelt om onder de kansspelbelasting uit te komen. „Ze kunnen beter achter de grote jongens aangaan”, zegt Kingma.

Ook in de Tweede Kamer werd deze week de vraag gesteld of de fiscus niets beters te doen heeft dan op brave burgers jagen die aan WK-pools meedoen. „Meent het kabinet dit werkelijk”, vroeg D66-Kamerlid Wouter Koolmees aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD).

Het kabinet blijkt het maar gedeeltelijk te menen. In tegenstelling tot wat De Telegraaf schreef, hoeft over WK-pools in besloten kring –bijvoorbeeld onder collega’s – geen kansspelbelasting te worden betaald, bleek gisteren uit antwoorden op Kamervragen. De koplopers in WK-pools op het werk hoeven dus niet te vrezen dat ze straks een deel van hun prijzengeld weer moeten inleveren. „Ook al doen er honderden werknemers mee en bedraagt de prijzenpot duizenden euro’s. Wij blijven erbuiten, zolang deelname niet mogelijk is voor mensen van buitenaf”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

De Belastingdienst kijkt wel met bijzondere aandacht naar websites waar geld is te winnen door het invullen van WK-pools. Die zijn tenslotte toegankelijk voor iedereen. Dat geldt ook voor WK-pools bij bedrijven waar ook buitenstaanders aan mee kunnen doen en voor pools in kroegen waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Zoals bij Eric’s Café in Dokkum. Eigenaar Kingma kan moeilijk inschatten hoe serieus de Belastingdienst gaat controleren. Voor de zekerheid heeft hij al besloten de prijzen verder op te delen, zodat ze niet meer boven de grens van 454 euro uitkomen.

Bij softwaremaker Unit4 hebben ze zich wel goed verdiept in de regels van de Belastingdienst. Op internet organiseert het bedrijf een WK-pool waar meer dan duizend mensen aan deelnemen. Niet alleen werknemers, maar ook klanten, zakenrelaties en anderen. De prijzen zijn fors. De winnaar gaat met partner een weekend naar Barcelona. Daar wordt ook nog een voetbalwedstrijd bezocht van sterspeler Lionel Messie en zijn ploeggenoten. De tweede prijs is nog altijd een tabletcomputer.

Een open WK-pool met grote prijzen dus. Slaat de Belastingdienst hier dan hard toe? Nee, hier niet, want Unit4 vraagt geen inleg van de deelnemers. Het bedrijf betaalt de prijzen en dan is volgens de Belastingdienst geen sprake van een kansspel, maar van een promotionele actie.