Leuk, een WK-pool. Tot de fiscus komt

Veel Nederlanders doen mee aan een WK-pool. Maar de Belastingdienst ziet dat als een kansspel. En dus moet er – in sommige gevallen – over de winst gewoon belasting betaald worden.

Het valt al niet mee, het winnen van zo’n WK-pool op het werk. Costa Rica in de kwartfinales bijvoorbeeld, vanavond tegen Nederland, wie had dat voorspeld? En als je dan wint, moet je over het prijzengeld ook nog belasting betalen, schreef De Telegraaf deze week.

Alles bij elkaar kan het om flinke bedragen gaan. Volgens onderzoek van ING zouden Nederlanders samen 38 miljoen euro in WK-pools hebben ingelegd. Per persoon is dat gemiddeld 12 euro. De fiscus zou dus flink kunnen vangen. Want ondanks alle deskundigheid van de deelnemers ziet de Belastingdienst de WK-pools gewoon als kansspelletjes. En dus moet er over geldprijzen boven de 454 euro kansspelbelasting (29 procent) worden betaald.

„Schandalig”, zegt Theo Kingma, eigenaar van Eric’s café in Dokkum. In zijn kroeg doen 89 mensen mee aan de WK-pool. Ze legden ieder 10 euro in en de eerste prijs bedraagt 534 euro. Dat is dus hoger dan de grens die de fiscus stelt om onder de kansspelbelasting uit te komen. „Ze kunnen beter achter de grote jongens aan gaan”, zegt Kingma. „Mensen die even 20 miljoen wegsluizen”, zegt hij, refererend aan de medewerker van de Belastingdienst die deze week werd gearresteerd op verdenking van verduistering.

Op brave burgers jagen

Op meer plaatsen werd deze week de vraag gesteld of de fiscus niets beters te doen heeft dan op brave burgers jagen die aan WK-pools meedoen. In de Tweede Kamer bijvoorbeeld. „Meent het kabinet dit werkelijk”, vroeg D66-Kamerlid Wouter Koolmees aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD).

Het kabinet blijkt het maar deels te menen. In tegenstelling tot wat De Telegraaf schreef, hoeft over WK-pools in besloten kring, bijvoorbeeld onder collega’s, geen kansspelbelasting te worden betaald. De koplopers in WK-pools op het werk hoeven dus niet te vrezen dat ze straks een deel van hun zuurverdiende prijzengeld weer moeten inleveren. Dat bleek vrijdag uit de antwoorden op de Kamervragen. „Ook al doen er honderden werknemers mee en bedraagt de prijzenpot duizenden euro’s. Wij blijven erbuiten, zolang deelname niet mogelijk is voor mensen van buitenaf”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

De WK-pools hebben volgens hem ook niet de bijzondere aandacht van de Belastingdienst. „Er wordt heus geen speciale taskforce opgericht om achter de winnaars aan te gaan. We pakken liever zwartspaarders”, zegt hij, in een poging de negatieve reacties van de voorbije dagen iets te temperen.

De Belastingdienst kijkt wel met bijzondere aandacht naar websites waar geld te winnen valt met het invullen van WK-pools. Die zijn tenslotte wél voor iedereen toegankelijk. Dat geldt eveneens voor WK-pools bij bedrijven waaraan ook buitenstaanders mee kunnen doen en voor pools in kroegen waarvoor iedereen zich kan inschrijven.

Zoals bij Eric’s Café in Dokkum. Eigenaar Kingma kan moeilijk inschatten hoe serieus de Belastingdienst gaat controleren. Voor de zekerheid heeft hij al besloten de prijzen verder op te delen, zodat ze niet meer boven de grens van 454 euro uitkomen. „Op mijn Facebookpagina ga ik de deelnemers vragen wat ze daarvan vinden”, zegt hij. Hij heeft de winnaar ten slotte eerder een prijs van 534 euro in het vooruitzicht gesteld.

Bij softwaremaker Unit4 hebben ze zich wel goed verdiept in de regels van de Belastingdienst. Op internet organiseert het bedrijf een WK-pool waaraan meer dan duizend mensen deelnemen. Niet alleen werknemers, maar ook klanten, zakenrelaties en anderen. De prijzen zijn fors. De winnaar gaat met partner een weekend naar Barcelona. Daar wordt ook nog een voetbalwedstrijd bezocht van sterspeler Lionel Messi en zijn ploeggenoten. De tweede prijs is nog altijd een tabletcomputer.

Een open WK-pool met grote prijzen dus. Slaat de Belastingdienst hier dan hard toe? Nee, hier niet, want Unit4 vraagt geen inleg van de deelnemers. Het bedrijf betaalt de prijzen en dan is volgens de Belastingdienst geen sprake van een kansspel, maar van een promotionele actie. Ondanks alle negatieve reacties deze week blijken de meeste WK-pools dus niet te worden verstierd door een bemoeizuchtige fiscus.

Alwetende fiscus

De open WK-pools op internet zijn, zoals gezegd, uitzonderingen. Normaal gesproken zijn de organisatoren van een kansspel zelf verantwoordelijk voor de belastingafdracht. Omdat veel eigenaren van websites waar op WK-uitslagen kan worden gegokt in het buitenland verblijven, moeten de deelnemers bij deze sites zélf aangifte doen als ze grote geldprijzen winnen. „We hebben een speciaal aangifteformulier voor de kansspelbelasting”, zegt de woordvoerder van de Belastingdienst.

Hoe de fiscus dan precies controleert wie er wat heeft gewonnen, kan hij niet zeggen. Ook niet of mensen in het verleden al eens zijn beboet omdat ze geen aangifte hadden gedaan. De dreiging van de alwetende fiscus moet er kennelijk voor zorgen dat mensen zich aan de regels houden.