Leider ISIS verschijnt mogelijk voor het eerst in video - ‘grote impact jihadkringen’

Een beeld uit de video.
Een beeld uit de video. AFP / Al-Furqan media

Er is een video opgedoken waarin Abu Bakr al-Baghdadi vermoedelijk te zien is, de leider van het nieuwe kalifaat in Irak en Syrië. Het zou de eerste keer zijn dat Al-Baghdadi, ‘kalief Ibrahim’, op bewegend beeld verschijnt. De video is niet geverifieerd.

In de 21-minuten durende video is te zien hoe de mogelijke Al-Baghdadi een dienst leidt in de grote moskee in de Irakese stad Mosul. De video werd geplaatst op een website die de Islamitische Staat, voorheen ISIS, vaker heeft gebruikt. Eerder al gingen geruchten op sociale media dat Al-Baghdadi voor het eerst publiekelijk zou verschijnen.

In de video is te zien hoe een bebaarde man in zwart gewaad en zwarte tulband predikt, onder een zwarte vlag van de Islamitische Staat. Hij wordt “kalief Ibrahim” genoemd, “emir van de gelovigen in de Islamitische Staat, moge God hem beschermen”. Als de video echt is, zal hij in jihadkringen “grote impact hebben”, zegt onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer:

“Er waren heel lang geen beelden van hem; er zwierven slechts één of twee foto’s van hem op internet. Hij is daardoor een mysterieus figuur. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wanneer hij geboren is en wanneer hij is geradicaliseerd. Dat geeft hem een mythisch imago. Zijn voorganger was veel zichtbaarder. Sommige jihadleiders zijn bang dat achtergronden van video’s of andere aanwijzingen hun schuilplaats verraden.”

Waarom zou Al-Baghdadi nu dan wél in het openbaar verschijnen?

“Het kan zijn dat hij een prominentere rol wil innemen nu hij tot kalief is gekroond. ISIS is bovendien altijd heel sterk in pr geweest: ze gebruiken YouTube voor geweld verheerlijkende video’s, plaatsen berichten op Twitter en Facebook. Het uitroepen van het kalifaat vorige week was ook een enorme propagandastunt. Dit soort filmpjes hebben een enorme aantrekkingskracht op jongeren die geïnteresseerd zijn in de jihad.”

Vorige week riep Al-Baghdadi moslims over de hele wereld op de wapens op te pakken en naar het gestichte ‘kalifaat’ te komen. Ook artsen en ingenieurs, dus hoogopgeleide moslims, zijn opgeroepen om die kant op te reizen.

De video:
https://www.youtube.com/watch?v=itu6NhED9Yk

Volgens de Irakese regering is de video een farce

De Irakese regering beweert dat de video nep is. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegen persbureau Reuters dat het “ontegensprekelijk” níet Al-Baghdadi is op de beelden. “We hebben de beelden geanalyseerd en het is een farce.” Volgens de woordvoerder hebben regeringstroepen hem recentelijk verwond bij een luchtaanval en is hij naar Syrië gebracht voor medische behandeling. Meer details gaf hij niet.

Begin vorige maand startte een razendsnel offensief van ISIS. De groepering kreeg eerst Mosul in handen en later ook andere delen van Noord-Irak. Vorige week riep de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) een kalifaat uit in Irak en Syrië. Sindsdien heet de groepering Islamitische Staat (IS). Al-Baghdadi werd benoemd tot kalief, waarmee hij wordt beschouwd als opvolger van Mohammed.