Landmacht ingezet tegen coffeeshops in Brabant

Justitie kijkt al sinds 2011 naar The Grass Company, een Brabantse coffeeshopketen. Vrijdag zijn invallen gedaan.

Politie en landmacht, ruim tweehonderd man sterk, zijn vrijdag binnengevallen in twintig panden van coffeeshopketen The Grass Company in Den Bosch en Tilburg, en in plaatsen in de omgeving van die steden. Het bedrijf wordt verdacht van georganiseerde wietteelt, witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Het zwaartepunt van de actie lag bij tabaksgroothandel TGC Trading aan de Valkenjachtstraat in Tilburg, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. Ook werden vier coffeeshops en vijftien andere woon- en werkpanden doorzocht. De politie legde beslag op drugs, administratie, bankrekeningen en contante geldbedragen. De politie zegt niet om hoeveel geld het gaat. Niemand werd gearresteerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het materiaal en gaat dan over tot eventuele arrestaties en vervolgingen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda: „Het betrof vooral administratief onderzoek. Om in kaart te brengen hoe geldstromen lopen. Ons vermoeden is dat het witwassen van geld gebeurde via onroerend goed.”

Tweehonderd opsporingsambtenaren, mensen van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en vier ‘advanced search teams’ van de Koninklijke Landmacht waren bij de actie betrokken. De landmachtteams ondersteunden de politie omdat zij, aldus een politiewoordvoerder, „gespecialiseerd zijn in het vinden van verborgen ruimtes”.

Afgelopen woensdag vonden al doorzoekingen plaats in het buitenland – waar precies is onduidelijk. Ook is onbekend hoe groot de groep verdachten is die betrokken is bij de zaak.

Het justitieel onderzoek naar Grass Company begon reeds in 2011. Vorig jaar verrichte de politie ook een grootschalige actie tegen de coffeeshopketen. Elf mensen werden toen gearresteerd. De Belastingdienst legde voor zestig miljoen euro aan aanslagen op. De woordvoerder van de politie benadrukt dat de actie van vorig jaar losstaat van de grootschalige actie afgelopen vrijdag. In 2011 werd bij de coffeeshopketen een voorraad hennep en joints in beslag genomen.

Uit een vertrouwelijk onderzoek van de Universiteit Tilburg, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant blijkt dat de wietindustrie een van de grootste werkgevers van de gemeente Tilburg is. Uit het rapport, waaruit NRC Handelsblad eerder dit jaar citeerde, blijkt dat de wiethandel goed is voor een geschatte jaarlijkse omzet van 800 miljoen euro.