Kinderarts wil euthanasie ook voor kinderen onder de twaalf toestaan

Voor doodzieke kinderen onder de 12 die ondraaglijk lijden moet euthanasie mogelijk worden. Dat zegt kinderarts Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen vanavond in Nieuwsuur.

Foto ANP/Roos Koole

Voor doodzieke kinderen onder de 12 jaar die ondraaglijk lijden moet euthanasie mogelijk worden. Dat zegt kinderarts Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen vanavond in Nieuwsuur. Nu is euthanasie in Nederland mogelijk vanaf 12 jaar.

Voor ernstig zieke en zwaar gehandicapt geboren kinderen tot 1 jaar bestaat het zogeheten Groningen-protocol. Dat is een afspraak tussen artsen en justitie, en houdt in dat ouders met de artsen beslissen of het leven van de baby actief wordt beëindigd. De rechter zal dan niet tot vervolging overgaan. Het gaat hierbij om baby’s met een zware aangeboren, dodelijke handicap.

‘babymoordenaars’

Toen dit protocol in 2005 van kracht werd leidde dit tot hevige kritiek. In Italië werden de Groningse artsen “nazi-artsen” genoemd en in de Amerikaanse kranten werd gesproken over babymoordenaars. Dokter Eduard Verhagen, één van de Groningse kinderartsen in Nieuwsuur:

“Ze begrepen niet dat het ging om goed doordachte regels om op verzoek van ouders een einde te maken aan zeer ernstig lijden van kinderen met een dodelijk ziekte.”

Gat in de wet

In de wet staat echter niets over actieve levensbeëindiging voor kinderen tussen de 1 en 12, waardoor dit onmogelijk is. Artsen die een einde maken aan het leven van een kind onder de 12 kunnen door de rechter worden veroordeeld voor moord. Kinderartsen vinden dit een gat in de wet.

De discussie laaide begin dit jaar op toen in België de leeftijdsgrens voor euthanasie werd geschrapt. Nederlandse kinderartsen komen in september bij elkaar om tot een gezamenlijk standpunt te komen.