Kangoeroe loopt echt op zijn staart

foto thinkstock

Kangoeroes lijken springende dieren. Maar dat is onterecht: het vaakst bewegen ze lopend. En dat doen ze met achterpoten én staart, maten bewegingswetenschappers van de Canadese Simon Fraser University. De staart levert 22 procent van het werk, de achterpoten genereren de meeste kracht (Biology Letters, 2 juli).

De ‘vijfpotige’ gang van de kangoeroe was al vaak beschreven, maar nooit was gemeten hoeveel kracht de staart uitoefent. Het bleef dus mogelijk dat de staart louter ter ondersteuning diende. Vijf afgerichte kangoeroes bewezen het tegendeel door over een platform met sensoren te lopen.

De vijfpotige gang is erg afwijkend van hoe de meeste zoogdieren lopen. De kangoeroe zet beide voorpoten tegelijk neer, dan zijn staart, en daarna beide achterpoten. Zonder staartsteun zou de kangoeroe achterover kieperen als hij zijn voorpoten neerzet.

Het resultaat is een kalme kuiergang van 2 à 3 kilometer per uur, die hij zelden langer dan 10 meter volhoudt. Zo beweegt een kangoeroe tijdens het grazen – zijn belangrijkste dagbesteding. Kangoeroes springen alleen als ze naar een ander gebied willen. (HvS)