ISIS zuivert ‘kalifaat’ van niet-sunnieten

Strijders van ISIS maken systematisch jacht op tegenstanders. Burgers slaan massaal op de vlucht.

Extremisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) maken in Irak systematisch jacht op tegenstanders en mensen die niet sunnitisch zijn. Dat blijkt uit verhalen van vluchtelingen uit gebieden die in handen zijn van ISIS, zo meldt de BBC. Eerder leek ISIS zich nog in te houden, om verdere onrust in de veroverde gebieden te voorkomen.

De extremisten eisen dat Iraakse regeringsfunctionarissen en militairen trouw zweren aan het kalifaat dat ze vorig weekend hebben uitgeroepen. Degenen die weigeren worden publiekelijk geëxecuteerd.

Volgens de Verenigde Naties zijn in juni ten minste 2.461 mensen om het leven gekomen bij de gevechten en executies in Irak.

Meer dan een miljoen mensen zijn de afgelopen maand gevlucht uit Mosul, Tikrit en andere steden in het noordwesten die zijn veroverd door ISIS. Veel van de ontheemden zijn shi’ieten, christenen en etnische Koerden. Aanvankelijk leek ISIS de bevolking in de pas veroverde steden te willen paaien om en een opstand van stammen te voorkomen. Kerken in Mosul werden gespaard.

Maar nu vertellen vluchtelingen in de stad Sinjar, die in handen is van Koerdische strijders, tegen de BBC dat de dorpen en steden die ze zijn ontvlucht systematisch uitgekamd worden door ISIS. „Bij shi’ieten die [door ISIS] niet kunnen worden geruild voor gevangenen, wordt simpelweg hun hoofd afgehakt”, zei Hassan, een Koerd die zestien dagen gevangen zat totdat zijn familie 38.000 euro betaalde voor zijn vrijlating.

Bashar al-Khiki, een provinciale leider die Mosul is ontvlucht, zei tegen de BBC dat de extremisten „informatie verzamelen over mensen en een database creëren om te identificeren wie werken voor de regering, het leger of de politie. Als ze geen berouw tonen en trouw zweren aan het kalifaat, worden ze vermoord. Veel van deze mensen in Mosul zijn verdwenen”.

Mensenrechtengroepen melden dat strijders van ISIS in Mosul van wijk naar wijk gaan om tegenstanders en niet-sunnieten te vermoorden.

Ook de dorpen rond Mosul worden door ISIS niet gespaard. Human Right Watch meldde dat strijders van ISIS daar zeker veertig shi’itische Turkmenen hebben ontvoerd, vier shi’itische moskeeën hebben opgeblazen en huizen en boerderijen in shi’itische dorpen hebben geplunderd.

Het bloedige geweld en de repressie zijn niet zonder risico voor ISIS. Ook sunnitische groeperingen voelen zich bedreigd. Gisteren zouden gewapende leden van de sunnitische Al-Obaidi-stam vijf ISIS-strijders hebben gedood die op patrouille waren in het stadje Hawija nabij Kirkuk.

De Al-Obaidi-stam is boos dat ISIS-milities de huizen van hoge stamleden en lokale functionarissen heeft gevorderd, hebben bewoners van Hawija gezegd tegen persbureau Reuters.