Hier, een ijsschots. Kies zelf een zielige diersoort

Dramatisch beeld: weidse zee met stoïcijnse pinguïn. De rechterfoto stond maandag in deze krant bij een berichtje over de invloed van klimaatverandering op keizerspinguïns. Later in de week keken we eens goed. De schaduw van de pinguïn valt onnatuurlijk scherp op het zeewater. Er strijkt geen zonlicht langs zijn schouders. En wat doet die pinguïn daar nog? De foto is ge- truct. „Het was een lege schots ten noorden van Spitsbergen”, zegt de maker, de Duitse huwelijksfotograaf Jan Will. „De pinguïn heb ik in het zuidpoolgebied gefotografeerd.”

Will kiekte de schots tien jaar geleden, toen hij nog als helikoptermonteur werkte op een onderzoeksschip dat de poolzeeën bevoer. Sindsdien koos Will een andere carrière, en ging de schots een eigen leven leiden. Versierd met één of drie keizerspinguïns, of een ijsbeer. Will maakte alle foto’s en de collages (de lucht is ook niet origineel), en iedereen wilde zijn stockfoto’s hebben.

Klimaatbloggers, makers van koelsystemen en schoolschriften. Tot zelfs het gerenommeerde Science. Het tijdschrift plaatste de ijsbeerfoto in 2010 bij een brief – een aanklacht van 255 wetenschappers tegen het publieke wantrouwen rond klimaatonderzoek. De hoon was luid, Science rectificeerde.

„Vooral de ijsbeer verkoopt goed”, zegt Will. „Het beeld vertelt een boodschap over klimaatverandering.” Will voer in 2004 en 2005 maanden in het Arctisch en Antarctisch gebied. Hij zag vele keizerspinguïns, af en toe een ijsbeer. Ze stonden nooit op kleine eenzame ijsschotsen, maar altijd op uitgestrekte ijsvlaktes. Hij denkt niet dat mensen doorhebben dat zijn beelden gefotoshopt zijn. „Soms zette ik het er wel bij als ik ze naar een fotobureau stuurde.”