Opinie

Het weekend van Guido Spek

GTST is misschien met reces, dat betekent niet dat Guido Spek stilzit. Hij gaat met een piano en wat vrienden de bergen in om een videoclip op te nemen.

Gisteren was de cliffhanger van Goede tijden, slechte tijden (GTST). Wat betekent dat voor het weekend van Guido Spek (24) – Sjoerd Bouwhuis in de serie? Geen stilte, maar dromen najagen, touren met zijn auto (Eend) en Breaking Bad kijken.

Hij valt dit weekend absoluut niet in een gat. Speks werk gaat nog een paar weken door: vanaf maandag is er een GTST-quiz te zien vanuit soapcafé De Koning. Kijkers kunnen zo de zomer doorkomen na de cliffhanger, waar Spek erg druk mee was. Ze werken hard. Vijf afleveringen per week, in één dag alle scènes repeteren, daarna in vier dagen alles opnemen. Dan kun je op de automatische piloot acteren, maar Spek wil zichzelf blijven uitdagen en tegenspelers verrassen. „Glimlachen terwijl je boos moet worden bijvoorbeeld. Of onverwacht lange stiltes laten vallen. Die luxe om te experimenteren is er niet altijd, want soms draai je wel elf scènes op een dag. Dan is het gewoon rammen.” Door alle drukte is uitslapen op zaterdag daarom vaste prik. Daarna vindt hij het heerlijk om met zijn zwarte Eend uit 1983 te cruisen. Lekker de natuur in, aan het water zitten. Voor hem ideale plekken om teksten te leren. Thuis is het te stil.

Breaking Bad kijken, daar gaan zijn weekenden nu aan op. Toneelstukken, films en series inspireren Spek. „Fantastische tv-show. Met waanzinnige liefde en zorg is er aan dat script gewerkt. Heel knap dat je zo kan houden van mensen die zulke nare dingen doen in de serie.” In vrije uurtjes maakt hij ook muziek. Als singer-songwriter schrijft hij ‘poppy luisterliedjes’ in de stijl van Jason Mraz en Paolo Nutini. Of hij werkt aan een muziektheatervoorstelling. Het is een stuk voor vier personages en een band. Een familiedrama over conformisme en het bewust opzij zetten van je idealen. „Mensen weten vaak wat hun dromen zijn, maar je moet ook het lef hebben die na te jagen. Ik wil mensen meegeven dat als je iets wil, je ervoor moet gaan.” De planning is dat deze voorstelling in seizoen ‘15/‘16 door het land gaat touren.

Loskomen van de set is zijn vakantiedoel. „Wij spelen door tijdens veel feestdagen en hebben alleen met Kerst en in de zomer vrij.” Drie weken op een strand liggen is niet aan hem besteed. Om tot rust te komen huurt hij volgende maand een busje met wat vrienden en gaat hij videoclips maken. In de Ardennen, of misschien door naar Noord-Frankrijk. „Het plan is een oude piano op de kop te tikken en die neer te zetten aan zee of in de bergen, om daar een vette videoclip te draaien. Of het een goed idee is om met een piano te gaan sleuren weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer. Stilzitten is toch niet echt mijn ding.”