Handel met Costa Rica: zij onze groenten, wij hun ananassen

Foto ANP

Vandaag is ook zakelijk Nederland natuurlijk even tégen Costa Rica. Maar als de wedstrijd gespeeld is, en het WK voorbij, gaan de zaken gewoon verder. Hoe zit dat met de handel tussen Nederland en Costa Rica? Drie vragen over zakendoen met het land waar Jurassic Park zou liggen.

Waarom handel met Costa Rica?

De verhoudingen zijn net als tijdens de kwartfinale vandaag: Nederland als Goliath en Costa Rica in de rol van David. Het land heeft slechts 4,7 miljoen inwoners en de economie is zestien keer zo klein als de Nederlandse.

Niet alleen voor Oranje een unieke mogelijkheid om de halve finale te halen, ook voor investeerders biedt het Midden-Amerikaanse land kansen. Het stabiele politieke klimaat – het land heeft zelfs al sinds 1948 geen leger meer - zorgt ervoor dat het veilig en betrouwbaar zaken doen is. De afgelopen jaren groeide de economie hard (3,5 procent vorig jaar en 5,1 procent in 2012).

Zo hard zelfs, dat de Costa Ricaanse overheid Nederlandse bedrijven heeft ingeschakeld om de infrastructuur te verbeteren en zo te kunnen blijven groeien. APM Terminals uit Den Haag gaat bijna 1 miljard dollar investeren in de bouw van een nieuwe containerhaven. Dat is de grootste buitenlandse investering uit de geschiedenis van het land. Ook baggeraar- en bouwbedrijven Van Oord en BAM zijn bij die werkzaamheden betrokken.

Costa Rica heeft de ambitie in 2021 het eerste klimaatneutrale land ter wereld te zijn. Daarom leunt het land voor energievoorzieningen sterk op water, wind en geothermische bronnen. En het eerste windpark werd gebouwd door Essent.

Wat voor handel met Costa Rica?

Ananas. Bijna alle ananassen die wij hier eten zijn van Costa Ricaanse afkomst. Zo’n 21 miljoen dozen worden jaarlijks de Rotterdamse haven ingevaren, waarvan vier miljoen achterblijven in Nederland. En ook koffie en bananen importeren we graag. Maar dat valt allemaal in het niet bij de grootste importpost van hightech producten als microchips. Daarvan importeerde Nederland vorig jaar aantallen ter waarde van 2,2 miljard euro, meer dan bijvoorbeeld vanuit het veel grotere Mexico binnenkomt.

De handel met Costa Rica is eigenlijk eenrichtingsverkeer. Want Nederland exporteert maar voor 83 miljoen euro aan goederen. Daaronder vallen bloembollen, die wegens gunstige handelsverdragen worden doorverhandeld naar de Amerikaanse markt. Daarnaast zijn zowat alle groentes die Costa Ricanen eten ontsproten uit de zaden die Nederlandse leveranciers als Rijks Zwaan, Enza Zaden en Bego Zaden naar Midden-Amerika verschepen. Maar het belangrijkste exportproduct is machinerie voor de grootste zuivelfabriek van Midden-Amerika, Dos Pinos.

Hoe te handelen met Costa Ricanen?

Om te beginnen is het handig om te weten dat Costa Rica geen adressen heeft. Geen straatnamen, geen huisnummers. Wie naar een bepaalde plek vraagt krijgt eerder een omschrijving als: “Het derde huis vanaf de hoek met een fontein.” Dus neem de tijd om afspraken te maken en te arriveren.

Eenmaal aangekomen, wees dan niet verrast als de mensen waarmee je afgesproken hebt niet op komen dagen. Zeker in de bouw staan Costa Ricanen er om bekend op te komen dagen als het hen uitkomt. En niet alleen mensen, ook bevoorrading kan lang duren. Want de infrastructuur bestaat voornamelijk uit smalle weggetjes door de jungle en de bergen. Nog wel.

    • Sam de Voogt