Minister Aruba uit protest weg

The Morning News (Aruba)

De minister van Financiën van Aruba, Juan David Yrausquin, is vrijdag opgestapt uit protest tegen het besluit van de Nederlandse en Arubaanse regering het aangekondigde onderzoek naar de wankele overheidsfinanciën van het eiland te verzwaren. Yrausquin spreekt in zijn ontslagbrief van „ongelooflijk machtsmisbruik” ten aanzien van Aruba. Het besluit brengt volgens hem „ernstige schade” toe aan de geloofwaardigheid van de Arubaanse overheidsfinanciën. Aruba heeft een staatsschuld van bijna 75 procent, een verdubbeling in vijf jaar, en een begrotingstekort van ruim 6 procent. Een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Weekers zou eenmalig de financiën doorlichten. Donderdag besloot minister Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) „in goed overleg” met de Arubaanse regering daar toch een zwaardere, ambtelijke commissie van te maken. Weekers werd afgebeld. Het onderzoek naar begroting en langetermijnplannen wordt nu gedaan door het College Financieel Toezicht op Curaçao, dat al permanent toezicht houdt op de financiën van de overige Antillen. (NRC)