Blue Valentine

(Derek Cianfrance, 2010). Amerikaanse ‘independent’ vertelt een rauw liefdesverhaal over flierefluiter Dean (Ryan Gosling) en verpleegster Cindy (Michelle Williams). Regisseur en scenarist Derek Cianfrance schakelt in zijn verhaal tussen scènes waarin ze elkaar ontmoeten en zes jaar later, als het stel niet meer bij machte lijkt hun liefde in stand te houden.

Hoewel de film drie jaar geleden vrijwel overal goed werd ontvangen, waren de meningen op de NRC-filmredactie destijds ernstig verdeeld. Zozeer zelfs, dat besloten werd tot een ‘voor/tegen’-stuk. Ondergetekende vond de improvisaties die Cianfrance op de set toeliet vaak te lang duren. Ook liggen de emoties voor het oprapen, waardoor er bijna niets te raden overblijft. Mijn ontroerde collega dacht er heel anders over en vond het een doorleefde film, oordeel dus vooral zelf: top of flop?