En Brazilië swingt even maar vreest voor Neymar

Brazilië liet bij vlagen eindelijk mooi voetbal zien tegen Colombia. De wedstrijd had het moordend tempo en de hardheid van een stevig potje straatvoetbal in de favela’s. Nu wacht Duitsland.Maar is sterspeler Neymar erbij?

De Braziliaanse verdediger Marcelo bij sterspeler Neymar, die kort voor het einde van de wedstrijd zwaar aangeslagen op een brancard werd afgevoerd. Foto AFP
De Braziliaanse verdediger Marcelo bij sterspeler Neymar, die kort voor het einde van de wedstrijd zwaar aangeslagen op een brancard werd afgevoerd. Foto AFP

‘Alles in één ritme’, luidt de slogan van het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Felipe Scolari won gisteravond in een moordend tempo met een zwaarbevochten zege met 2-1 van Colombia en staat in de halve finales. Daarin wacht dinsdag in Belo Horizonte Duitsland.

Nergens ter wereld zit het voetbal zo diep geworteld in de samenleving als in Brazilië. De WK-koorts kwam in aanloop naar het WK misschien langzaam op gang, maar nu het toernooi in de beslissende fase is, kleurt het land groen-geel.

Van de tienduizenden mensen op het Fan Fest aan de Copacabana tot diep in de favela’s staat het volk achter het elftal van bondscoach Felipe Scolari. „De beker is van ons”, staat er op talloze affiches in de barretjes aan het strand te lezen.

In de volkswijken zijn de trappen met vrolijke verf geschilderd. Brasil hexa, oftewel ‘Brazilië de zesde’, luidt de wens op een paaltje in favela Chapéu Mangueira. Op het WK van 2014 moet voor het eerst de titel in eigen land worden gewonnen.

Als Brazilië speelt, worden de sociale problemen negentig minuten naar de achtergrond verdrongen. Zelfs de grote criticaster Romário is op televisie te zien als een genietende WK-supporter, in een reclamespotje voor teenslippers. Velen proberen mee te profiteren van het grootste evenement op aarde. Restauranthouders deinzen er niet voor terug klanten te verplichten voor een minimumbedrag te consumeren als ze op een van de talloze beeldschermen in het land naar voetbal willen kijken. Taxichauffeurs zetten soms hun meters uit om zo een eigen ‘WK-tarief’ in rekening te brengen.

Brazilië begon aan het WK in eigen land als de grote favoriet voor de titel. Maar de winnaar van de Confederations Cup (een soort mini-WK een jaar voor het echte werk) kwam maar niet in het gebruikelijke ritme. Sterspeler Neymar maakte vier doelpunten, maar schitteren deed hij slechts bij vlagen.

Thiago Silva nu geschorst

Het gastland ontsnapte in de achtste finales aan uitschakeling tegen Chili. Brazilië kon de overwinning pas na een strafschoppenreeks binnenhalen. De voorbije dagen leefden de Brazilianen tussen hoop en vrees. Vooraf werd Colombia, met James Rodriguez, hoger ingeschaald dan de Chilenen.

Brazilië begon sterk aan de wedstrijd in de zomeravondhitte van Fortaleza. ‘De Goddelijke Kanaries’ wilden de Cafeteros met een golf aan aanvallen direct hun wil opleggen. De opportunistische tactiek pakte al snel goed uit. In de zevende minuut tikte Thiago Silva met zijn knie de bal uit een corner in het doel achter David Ospina. De doelpuntenmaker kreeg later bij een domme overtreding geel en is geschorst tegen Duitsland.

Brazilië ging op jacht naar een tweede treffer, maar moest tegelijkertijd waken voor de counters van Colombia. De wedstrijd bleef op neer golven en dat maakte de Zuid-Amerikaanse voetbalklassieker als kijkspel aantrekkelijk.

De Braziliaanse verdediger David Luiz zette zijn land in de 69ste minuut op een 2-0 voorsprong. Hij schoot een vrije bal van ver buiten het strafschopgebied in de bovenhoek. Een schitterend doelpunt, de bal maakte opeens een flinke daling.

Er is zelfs een naam voor dit soort goals: de folha seca, Portugees/Braziliaans voor ‘droog, vallend blad’. Een ogenschijnlijk over het doel vliegende bal die zomaar – als een van een boom vallend blad – een scherpe daling inzet.

Twaalf minuten voor tijd kwam Colombia via een strafschop van Rodriguez – het brein en de doelpuntenmaker bij Colombia – terug tot 2-1. Hij verlaat met zes doelpunten het WK als de voorlopige topscorer.

Neymar werd vlak voor tijd na een zoveelste harde overtreding zwaar aangeslagen afgevoerd op een brancard. Hij leek geblesseerd te zijn aan zijn rug. Een grote tegenvaller op een mooie Braziliaanse avond. Het is afwachten of hij op tijd hersteld is voor de halve finale tegen Duitsland, komende dinsdagavond (22.00 uur Nederlandse tijd).